ZL1AVR

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Zenon

ZL1AVR

Post autor: Zenon » 23 mar 2005, 9:05

Witam!Zakupiłem sobie zestaw uruchomieniowy ZL1AVR oraz programator ZL2PRG jako pracę dyplomową i mam problem z zaprogramowaniem zestawu.W ksiażce J.Dolińskiego napisane jest aby programować w systemie ISP trzeba bity 5,6,7 portu B ustawić jako wejścia.No i właśnie jak to ustawić?Stan wyjściowy portów i ich przeznaczenie ustawia się niby przy pisaniu programu,a ja chcę wgrać w mojego atmelka już gotowy kod wynikowy.Przy próbie zapisu wyskakuje jakiś błąd.Proszę o jakąą pomoc.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 23 mar 2005, 13:19

Trudno ustawić porty jako wejścia w procku, kory jeszcze nie ma wgranego programu. Z drugiej strony programowanie procesora odbywa się w stani reset, czyli program i tak stoi. Popatrz na http://www.elektronika-analogowa.neostr ... matora.pdf gdzie opisane jest przyłącze do programowania ISP, może coś ci to wyjaśni.

Zenon

Post autor: Zenon » 02 kwie 2005, 17:01

Ok,to już wyjaśniłem.W zasadzie chodzi mi o problem z zaprogramowaniem zestawu za pomocą ZL2PRG.Przy próbie programowania wyskakuje device missing or unknown (-24).Dodam,że mam oryginalny zestaw więc wszystko jest z połączeniami dobrze.Nie wiem jak rozwiązać ten problem,ale słyszałem,że jest on dość powszechny.

ODPOWIEDZ