[LCD]Jak sprawdzic czy tekst nie miesci sie na wyswietlaczu?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

[LCD]Jak sprawdzic czy tekst nie miesci sie na wyswietlaczu?

Post autor: Kulpina » 16 kwie 2010, 18:12

Mam program w którym wyświetlam na LCD wynik obliczenia, jednak może być od dłuższy od 16 znaków i wtedy nie zostanie wyświetlony w całości. Czy można jakoś sprawdzić w wyświetlaczu, że tekst się nie mieści i wtedy zastosować polecenie Shiftlcd? Chodzi mi o Bascom, bo w nim akurat napisałem ten program, tylko jeszcze ten szczegół musze poprawić :)

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 16 kwie 2010, 18:26

Wrzuć sobie cyfry do tablicy, policz ile ich jest i całość potem wywal na LCD.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 16 kwie 2010, 18:29

Właśnie tylko problem w tym, że ja wyświetlam 3 różne rzeczy oddzielone spacjami i kropkami (rezystancja tolerancja współczynnik temp.) i chyba nie za bardzo da się to tak łatwo wrzucić...

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 16 kwie 2010, 19:45

Połącz line zegara LCD z wejściem licznika i sprawdź ile znaków zostało wysłanych :mrgreen:

Albo odliczaj, ile znaków miała każda wysłana zmienna.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 17 kwie 2010, 6:54

Kulpina pisze:Właśnie tylko problem w tym, że ja wyświetlam 3 różne rzeczy oddzielone spacjami i kropkami (rezystancja tolerancja współczynnik temp.)
A jest taka fajna funkcja LEN. Na bieżąco by sprawdzała jakie długie są teksty do wyświetlenia, a jak ich suma przekracza 15 to już znaczy, że się nie mieści. I tak pewnie używasz FUSING albo FORMAT... No ale my możemy tylko zgadywać, bo kodu nikt nie widział oprócz Ciebie.

ODPOWIEDZ