[BASCOM] instrukcje warunkowe w case

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

[BASCOM] instrukcje warunkowe w case

Post autor: haterkmp » 09 lis 2009, 11:34

pytanie może i banalne ale cóż...
czy można używać instrukcji warunkowych podczas seclect case i case x? chodzi mi o jakieś takie nieskomplikowane menu do ustawiania zegara... no w ogóle czy uda się zrobić takie proste menu w bascomie na dwóch pstryczkach i select case
ma to wyglądać tak:
jeśli na obydwu pstryczkach (pinach) będzie np 0 to po jakimś tam czasie idź do sub ustaw
i tam jednym pstryczkiem się wybiera czy minuta czy godzina a drugim wartość zmiennej deklarowanej na początku programu (wiadomo - godziny minuty itd) a jak się przejdzie całość (minjed, mindzies, godjed, godzdzies i zerujsek to ma być wyświetlany czas normalnie). da się?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 09 lis 2009, 11:40

Oczywiście że można używać if-ów wewnątrz case-ów. Czy się da to zrobić? Wszystko się da :P Coś w ten deseń ale na samych warunkach mam zrobione w zegarku widmowym: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php? ... /pendclock - na dole jest program w bascomie.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 09 lis 2009, 17:54

c4r0, sory za OT, ale zainteresował mnie Twój projekt zegara widmowego. zapodasz płytkę itp? jak to zrobić i w ogóle?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 09 lis 2009, 20:44

Opis jest w EP 02/2009: http://www.ep.com.pl/?sect=czytelnia&pg ... 200902_054 Płytki nie ma bo zrobiłem go na uniwersalnej :P

ODPOWIEDZ