programator USB AVR ISP I i znikająca dioda
programator USB AVR ISP I i znikająca dioda
Kiedy podłączam Kabel isp do mojego programatora (gdzie jest podłączony już mikroprocek) dioda przestaje się świecić. Czy to nie jest aby jakiś zanik napięcia ?
Dodam ze uklad jest zasilany z lapka USB.
Dodam ze uklad jest zasilany z lapka USB.
płytka do programowania
To śmieszne, bo akurat mam podobny problem, skleciłem taką płytkę do zaprogramowania atmega8 i attiny13, ale niestety musiałem coś zepsuć w samej płytce, bo nawet jak podpinam ją bez uP, to czerwona dioda w usbasp zaczyna świecić dużo słabiej i urządzenie przestaje być wykrywane. Zamieszczam schematy w eaglu. Z góry dzięki za każdą pomoc...
edit: oczywiście chodziło o odwrócone piny do isp, połączyłem dwa kable, żeby je odwrócić, ale nie rozumiem, co zrobiłem źle
Właściwe podłączenie sprawdzałem patrząc, gdzie powinno być VCC, a gdzie GND. Niestety nadal nie zczytuje nic z uP...
edit2: dodam jeszcze, że atmega8 się rozgrzewa do bardzo wysokich temperatur
aha, obraz płytki to bottom.
edit3: Tak, już wiem w czym problem
miałem ustawiony w eaglu mirror, pewnie pozostałość z jakiegoś poprzedniego projektu ;/ no i wszystko od nowa, heh
mam nadzieję, że nie spaliłem uP 
edit: oczywiście chodziło o odwrócone piny do isp, połączyłem dwa kable, żeby je odwrócić, ale nie rozumiem, co zrobiłem źle
edit2: dodam jeszcze, że atmega8 się rozgrzewa do bardzo wysokich temperatur
edit3: Tak, już wiem w czym problem
Nie wiem czy dokładnie taki sam, ale jest to programator isp przez usb, w każdym razie problem rozwiązałem wczoraj, tzn. zauważyłem, że źle wydrukowałem schematy (w eaglu miałem mirror ustawiony), stąd brało się odwrócenie tego wejścia do isp, praktycznie wszystko jest odwrocone 
Dlaczego uważasz, że nie doprowadziłem miso i mosi? Przecież wszystko jest ok ;>
Dlaczego uważasz, że nie doprowadziłem miso i mosi? Przecież wszystko jest ok ;>