AvrDude zawiesza się podczas programowania.
AvrDude zawiesza się podczas programowania.
Witam jestem początkujący, mam taki problem że avrdude zawiesza się podczas programowania Atmegi8(16PU). Wydaje mi się że dobrze zlutowałem, w avr mam takie piny przylutowane VCC do + , dwie masy do - dalej AVCC do + i to wszystko. Odpiałem zewn oscylator bo myślałem że to jego wina ale to nic nie pomaga. W jaki sposób( oprócz programowania) można określić czy avr działa. Przy sprawdzaniu połączeń robiłem tak, brałem miernik, przykładałem na płytce programatora do pinu, oraz po drugiej stronie kabla na wtyczkach(mam pojedyncze kabelki) i co dziwne się okazało że naprzykład opór między pinem MISO w programatorze a miedzy dwoma kabelkami od strony wtyczki do avr jest zerowy. Tak jakby kable się zwierały.
Masz rację, tylko Ci się wydaje.tmkd pisze:Wydaje mi się że dobrze zlutowałem
Nie rozumiemtmkd pisze:w avr mam takie piny przylutowane VCC do + , dwie masy do - dalej AVCC do + i to wszystko
Co to znaczy 'zawiesza się'? Wgrywa kawałek programu i na tym poprzestaje, czy po wgraniu wyrzuca błąd? A może ani to ani to? Jak msz ustawioną zworkę Slow SCK? Aby sprawdzić, czy jest jakakolwiek komunikacja, wystarczy próba odczytania samej sygnatury mikrokontrolera.tmkd pisze:Witam jestem początkujący, mam taki problem że avrdude zawiesza się podczas programowania Atmegi8(16PU).