PonyProg2000 2.07a - wykrycie sprzętu

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

PonyProg2000 2.07a - wykrycie sprzętu

Post autor: adi-niunio » 07 mar 2009, 15:20

Serwus

czy w PonyProg2000 nie ma jakiegoś kneflika, który my wykrył automatycznie typ podłączonego mikrokontrolera (IDENTYFY) ? Jakoś nie widze tego.

Ręczne wybranie procka działa, zaprogramowanie go również.

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 08 mar 2009, 11:30

Dawno nie korzystałem z PonyProg'a. Nie przypominam sobie też funkcji autoidentyfikacji elementu. Wybór trzeba przeprowadzić manualnie, ale nie jest to chyba wielkie utrudnienie skoro wszystko działa?

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 08 mar 2009, 11:56

nie jest to dokuczliwe, a z ponyproga korzystam od tygodnia. Ale jakoś tak się przyzwyczaiłem korzystać na początku z identyfikacji, z racji tego ze sprzęt (programator) jest przenosny, często wkładany, wyciagany. I kiedyś miałem już uszkodzony (wewnatrz kabelki sie zerwały). Wiec to była zawsze taka szybka weryfikacja czy podłączenie OK.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 08 mar 2009, 13:47

Wiem, ze bascom avr rozpoznaje tym pdołączonego mikroprocesora. Przynajnmneij u mnie, zawsze podlączam przez SPI. :mrgreen: Jeśli będzie potrzeba rozpoznania to mozesz skorzystac z tego, chociaz pewnie i tak o bascomie wiesz ;)

ODPOWIEDZ