AVR - debugowanie i praca krokowa

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
elektrooonik
-

AVR - debugowanie i praca krokowa

Post autor: elektrooonik » 25 gru 2004, 22:12

Witam, szukam informacji na temat debugowania i wprowadzania w tryb pracy krokowej mikrokontrolerów AVR. Chodzi mi o to, żeby zatrzymać procesor w dowolnym miejscu programu i podejrzeć sobie zawartość poszczególnych rejestrów. Jaki soft i jaki sprzęt jest do tego potrzebny?które z mikrokontrolerów AVR to umożliwiają? i jak się do tego zabrać? czytałem gdzieś, że można zawartośc rejestrów odczytac poprzez nóżke RESET, i że rozkaz BREAK jest do tego pomocny, wiem, że np można to zrobić zestawem: AVR Studio + STK500 + ATMega128, jest też ICE200 ale szukam czegoś prostrzego i dużo tańszego :) Liczę na pomoc bardziej doświadczonych kolegów z forum :)

ps. Czy można zmusić do tego AT90S2313 ? ( znalazłem informacje, ze nie został on wyposażony w wyżej wspomniany rozkaz Break) najchetniej własnie "pozaglądałbym sobie" do AT90S2313 w czasie pracy :)

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 26 gru 2004, 8:45

Witam na forum,
co do twojego pytania to zauważyłem, że na elektrodzie już toczy sie dyskusja http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic221701.html może Gaweł :) tutaj coś jeszcze doda.

elektrooonik
-

Post autor: elektrooonik » 26 gru 2004, 13:27

Wojtek pisze:Witam na forum,
co do twojego pytania to zauważyłem, że na elektrodzie już toczy sie dyskusja
Mam nadzieje, że nikt nie ma mi za złe, że umieściłem to samo pytanie na kilku forach dyskusyjnych ale jest to bardzo ważne dla mnie zagadnienie a postępując w ten sposób chciałem stworzyć sobie większą szansę na uzyskanie satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 26 gru 2004, 14:54

elektrooonik pisze:(...)Mam nadzieje, że nikt nie ma mi za złe, że umieściłem to samo pytanie na kilku forach dyskusyjnych (...)
Absolutnie nie :)

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 26 gru 2004, 23:35

Obiło mi się o uszy, że taka możliwość występuje jedynie w procesorach MEGA. Ja nie miałem okazji (i potrzeby) używania czegoś takiego, więc nie mam praktyki dotyczącej zagadnienia.

ODPOWIEDZ