Problem z programatorem

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Thomas_7
-

Problem z programatorem

Post autor: Thomas_7 » 20 sty 2009, 15:46

Witam
Mam problem z podłączeniem do komputera programatora (STK200).
W nowym komputerze nie mam portu LPT, więc kupiłem kontroler tego portu pod PCI. Zainstalowałem wszystkie sterowniki, ale program (PonyProg2000 2.07c Beta) nie wykrywa tego portu. 'Widzi' tylko porty COM (które też są w tym kontrolerze).
Wie ktoś dlaczego tak jest?

Z góry dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 20 sty 2009, 18:26

A w systemie jest widoczny ten LPT? Może zainstaluj jakiś bardziej cywilizowany program niż PonyProg? Jak masz LPT na PCI to zapewne jest pod niestandardowym adresem.

Awatar użytkownika
leszekk
-
Kontakt:

Post autor: leszekk » 20 sty 2009, 18:36

Zainstaluj BascomAVR i tam możesz wybrać adres portu lpt. Sprawdź w menadżerze urządzeń adres tego portu.

Awatar użytkownika
Copek
-

Post autor: Copek » 10 lut 2009, 20:47

Witam,
Mam pewien problem z ‘wystartowaniem’ tego układu. (w załączniku pdf.) Po podłączeniu programatora nie jest rozpoznawany poprawny AVR (w AVR Studio czytywane są same zera). Diody LED na programatorze wskazują poprawne podłączenie i poprawne zasilanie układu. Sprawdzałem czy wogóle startuje kwarc jednak na oscyloskopie nie widziałem nic dla 22pF ani dla 15pF może sprawdzić z większymi C np. 33pF? Zasilanie sprawdziłem (na pinach: 4 i 6 jest 5V a na 3, 5, 21 jest 0V) GND połączyłem pod układem ATmega8 przez przelotke. Złącze PRPG widoczne na schemacie obecnie jest połączone – zwarte czyli: Vcca = 5V = UCCa
Gdzie błąd? :???:

Programowanie się udało – musiało być ustawione na wewnętrzny oscylator RC przy programowaniu z PRESTO ISP, jutro sprawdzę z AVR ISP mkIIL
Załączniki
A-sch.zip
schemat
(19.35 KiB) Pobrany 551 razy
Ostatnio zmieniony 16 lut 2009, 20:38 przez Copek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 14 lut 2009, 13:59

Thomas. W nowych komputerach LPT jest na płycie głównej, jako złącze gold pin do którego trzeba podłączyć kabelek na śledziu, wtedy będziesz miał już LPT. Ja tak też mam.
A tak na marginesie, jak komp nie ma LPT bardziej opłaca się kupić do programatorów karty multi I/O PCI z LPT i RS232 na pokładzie. Wtedy nie ma problemów bo porty są sprzętowe i programatory hulają bez problemowo. Przejściówki na USB kosztują bardzo podobne pieniądze, a praktycznie żadne oprogramowanie nie chce z nimi dobrze współpracować, szkoda czasu, kasy i nerwów.

Thomas_7
-

Post autor: Thomas_7 » 14 lut 2009, 15:55

Niestety ja na płycie głównej mam tylko port COM, a LPT nie ma...
ale dzisiaj zrobiłem sobie SiProg-a pod COM i podłączyłem 'śledzia' do złącza na płycie głównej i właśnie go sprawdzam. Narazie wszystko dobrze działa :)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 14 lut 2009, 17:47

Raczej niemożliwe jak jest Rs232 na śledziu to złącze LPT też musi gdzieś tam być. Podaj model płyty głównej i jej producenta to zobacze czy jest do niej instrukcja w necie. Tam powinno być gdzie jest złącze LPT. Przynajmniej ja jeszcze się nie spotkałem z płytą bez LPT.

Thomas_7
-

Post autor: Thomas_7 » 14 lut 2009, 18:12

Moja płytka to: Asus P5Q PRO. Przeglądałem instrukcję która była w pudełku, ale nigdzie nie znalazłem informacji o porcie LPT...

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 15 lut 2009, 8:41

No faktycznie ASUS zrezygnował z LPT w swoich płytach głównych. Choć to głupie posunięcie bo kontroler FDD, COM i LPT są zawsze w jednym układzie scalonym. No ale przynajmniej wiem teraz jakiej firmy unikać doradzając sprzęt.
Trochę rozszerzając temat o programatorach, tak patrząc na rozwój komputerów PC, od strony amatorskich, ale i nie tylko zastosowań w elektronice, to można dziś zaryzykować stwierdzenie że im nowszy sprzęt tym gorszy, pod kątem zastosowanych rozwiązań. Przykład moja stara świętej pamięci płyta główna (przepięcie podczas burzy ją zabiło), miała wszyściutko co trzeba było i tam gdzie trzeba. Natomiast nowa, ma tam jeszcze ten jeden RS232 i LPT, ale na śledziu (którego tak przy okazji w zestawie nie ma) i to tak badziewnie pomyślane że blokuje jedno złącze PCI . Ma za to 8 portów USB z tyłu?? Tylko pytanie na co mi 8 USB z tyłu?? Gdyby dali to na jakimś panelu przednim 5,25", lub lepiej 3,5" to bym im był bardzo wdzięczny. A tak mam masą USB z których nigdy nie korzystam, bo łatwiej podłączyć mi cokolwiek do 2 USB z przodu obudowy, niż grzebać gdzieś z tyłu kompa, gdzie dodatkowo nie mam za bardzo dojścia. Producenci płyt głównych obecnie w ogóle nie myślą co robią i projektują, a znaleźenie dla sobie dobrej płyty głównej to kilka dni siedzenia w necie, ściągania instrukcji i ich studiowania, co gdzie na płycie jest i jakie standardy spełnia.
Z laptopami jest podobnie, kup dzisiaj Lapka z RS232 czy LPT na pokładzie nie ma i już. Tym czasem masa nawet profesjonalnych urządzeń korzysta jeszcze z RS232. Sterowniki PLC np. I co w pracy musieliśmy kupować specjalnie kartę sprzętowego portu RS232 do lapka, bo zapomnij że jakiekolwiek profesjonalne oprogramowanie będzie ci z przelotką USB<>RS232 pracować. Niektóre nawet wprost ci napiszą że z takim badziewiem pracować nie będą.

Artizzz
-

Post autor: Artizzz » 16 lut 2009, 19:46

kayron, co do sterowników PLC to mam troszkę inne zdanie.. w robocie mam styczność z kompem bez RS-a i sterownikami Omron (do tego Cx-Programmer lub Syswin), oraz Allan Bradley. Połączenie się przez przejściówkę USB - RS232 jest możliwe :P co nie znaczy że korzystam z tego rozwiązania, gdyż biorę kompa z RS-em, który jest mniej problematyczny...

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 16 lut 2009, 20:15

Ja w sumie próbowałem użyć przejściówki usb rs232 w centralce p.poż do zaprogramowania i muszę stwierdzić że działa to losowo: raz za pierwszym razem mogę zaprogramować, innym razem po weryfikacji wyskakują błędy i całość muszę powtarzać jeszcze raz... Dlatego wole swojego wysłużonego della brać na taką robotę, ma komplecik portów :)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 16 lut 2009, 20:16

No akurat my używamy PLC Mitsubishi (proste ALPHA 2 i zaawansowane FX-y) oraz Festo (firma raczej znana i kojarzona z pneumatyka, a jednak robi proste sterowniki). No i nie udało nam ich zmusić do poprawnej pracy z takim kabelkiem USB<>RS232.
Ale mi bardziej w wypowiedzi chodziło o naświetlenie tego że standard RS232 i LPT są już coraz bardziej na wyginięciu, a wbrew pozorom jest jeszcze dosyć dużo urządzeń na nich, które nie zawsze chcą współpracować z przelotkami, i to czasami staje się istotnym problemem.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 17 lut 2009, 16:02

Witam
Ja również nie wiem dlaczego producenci rezygnują z RS'a , ale wiem dlaczego przejściówki USB <-> RS232 nie działa . Mianowicie poprawny poprawny uart to 16C550 , który obsługuje przerwania i w zależności od programu [ a bardziej przerwań ] raz działa a trzy razy nie. Często sprzedawane są kontrolery oparte na UART 16C450 czy 16C950 , a te też są jakieś "ułomne" . Szukam od już chyba 2 miesięcy odpowiedniej karty Ekspress Card <->RS232 i można powiedzieć że znalazłem , nawet w dwóch sklepach z tym że jeden sklep napisał "...zgodny z UART 16C550..." , a drugi "...zgodny z UART 16C950..." , a producent NIC :neutral:
Najtańsze "kabelki" USB są oparte na kontrolerze FT232xx .... i wiadomo też bez przerwań , nie wiedzieć dlaczego producenci tworząc "coś " nie przestrzegają standardów [ kolejna zmowa? ]

taki mały offtop :twisted:

ODPOWIEDZ