AVR XMEGA - co się stało?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

AVR XMEGA - co się stało?

Post autor: Aro » 31 gru 2008, 13:46

Witam, co się stało z tak dobrze zapowiadającymi się prockami Atmela XMega? W Polsce dostępny tylko jeden model, a za granicą też licho...

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 31 gru 2008, 15:52

Chyba Atmel się spóźnił. Przy armach i PIC'ach to nie wiem czy tak dobrze wypadają XMEGI :) Swoją drogą w którym sklepie sprzedają te procki?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 31 gru 2008, 16:49

http://www.jm.pl/pl/aso.php
Jedyny jaki znalazłem w Polsce:(
Nie wiem jak z PICami, ale jeśli chodzi o ARM7 to w wielu przypadkach XMega będą lepsze. I podobno zużywają bardzo mało enegrii, chociaż nie mogę znaleźc dokładnych informacji.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 31 gru 2008, 16:52

No tak, ale JM to dystrybutor Atmela na polskę ;) Co do możliwości tych procków to narazie czysto teoretyczne bo nie ma tego jak sprawdzić :)

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 01 sty 2009, 18:57

Do JM bez numeru REGON i chęci zakupu > 10k sztuk nie ma się co zgłaszać. Można więc uznać, że XMEGI są w PL po prostu niedostępne.

fae
-

Post autor: fae » 05 sty 2009, 15:26

Witam,

Jeśli chodzi o Xmegi to w JM będą ATXmega128A1-AU pod koniec pierwszego kwartału (13-4 tydzień). Z tym >10Kszt to trochę przesada :smile:
JM jest dla klientów będących firmami (trzeba mieć REGON), ale jest też detaliczne ramię czyli Seguro. Tam Xmegi też będą dostępne od 1szt i na paragon.
http://www.seguro.pl
W drugim kwartale będą ATXmega256A3 czyli 64-pinowe.
Do tego czasu nie ma co szukać za granicą, bo też nie będzie :grin:
Jeśli chodzi o techniczne rzeczy to PICe skończyły się na "czarnym procku" i nie bardzo mogą z Xmegami konkurować. ARM7 to zupełnie inna klasa Xmega ma rdzeń 8-bitowy taki sam jak AVR, a ARM7 to są 32-bitowce.

pozdrowery

K_o_n_r_a_d
Użytkownik

Post autor: K_o_n_r_a_d » 05 sty 2009, 18:40

fae pisze:Jeśli chodzi o techniczne rzeczy to PICe skończyły się na "czarnym procku" i nie bardzo mogą z Xmegami konkurować. ARM7 to zupełnie inna klasa Xmega ma rdzeń 8-bitowy taki sam jak AVR, a ARM7 to są 32-bitowce.
Nie chcę żeby to zabrzmiało złośliwie, ale na "czarnym procku" to chyba Kolega skończył PICe :)
Popatrz na rodzinę PIC24F, PIC24H, na ich cenę, możliwości. W programowaniu są dużo prostsze od AVRów (nie mam na myśli, że AVRy są trudne), asembler ich jest najprostszy jaki kiedykolwiek widziałem, dodatkowo są 16bitowe.

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 05 sty 2009, 20:53

K_o_n_r_a_d -> Z treści postu wynika iż autor jest związany z JM. Trudno więc wymagać, aby chwalił produkty konkurencji.

fae
-

Post autor: fae » 06 sty 2009, 8:38

No jasne, że związany z JM i Atmelem - stąd macie pewną informację na temat dostępności.
Co do PICów - to ja chętnie podejmę rękawicę. Xmegi powstały przede wszystkim do aplikacji, które dzisiaj działają na 16-bitowcach czyli np na PIC24.
16-bitów i 40MIPSów to jeszcze nie wszystko. Trzeba pamiętać, że AVRy mają 32 rejestry, które mogą być akumulatorami. Inne architektury 8/16-bitowe dużo czasu spędzają na transferze danych z rejestrów (RAMu) do akumulatorów. Więc z 40MIPS w PIC24H zostanie nam sporo mniej.
A jeśli chodzi o prosty asembler to jasne PICe są prostsze, ale jeśli pisze się program w języku wyższego poziomu (np: C) to wtedy prosty asembler da kod wynikowy nawet 100% większy. A z tego co wiem, to nikt nie bierze procka takiego jak Xmega czy PIC24 do pisania prostych aplikacji.
Dodatkowo AVRy są ekstremalnie nisko-mocowe działają od 1.8V (działa zapis do Flasha, E2, działają BOR, POR)
ADC 12bit z prędkością 2MSps, DAC 12bit 1MSps - kto to potrafi?
Sprzętowy układ kryptograficzny AES/DES
Event System, który przyśpiesza, ułatwia i odciąża CPU - polecam ten moduł głębszej analizie.
8 USARTów, do tego bardzo elastyczny Boud Rate Generator.
I kilka przydatnych bajerów np: dekoder kwadraturowy, unikalny ID każdego układu, kontroler SDRAM
to tak w skrócie
:wink:
Ale jak mówię, chciałbym tutaj bardziej przybliżyć te nowe AVRy, a nie koniecznie mnożyć posty w stylu, AVR ma to a PICe to... - bo różnice będą zawsze (no ale to napędza rozwój!)
Jak macie jakieś pytania to chętnie odpowiem

pozdrowery

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 06 sty 2009, 9:00

To ja mam pytanie czy są możliwe do otrzymania sample którejś z XAtmeg? Jedna albo dwie sztuki.

K_o_n_r_a_d
Użytkownik

Post autor: K_o_n_r_a_d » 06 sty 2009, 9:07

Ani przez chwilę nie miałem zamiaru sprzeczać się co jest lepsze. Znam dobrze AVRy i dobrze znam PICe.
Trzeba pamiętać, że AVRy mają 32 rejestry, które mogą być akumulatorami. Inne architektury 8/16-bitowe dużo czasu spędzają na transferze danych z rejestrów (RAMu) do akumulatorów. Więc z 40MIPS w PIC24H zostanie nam sporo mniej.
A jeśli chodzi o prosty asembler to jasne PICe są prostsze, ale jeśli pisze się program w języku wyższego poziomu (np: C) to wtedy prosty asembler da kod wynikowy nawet 100% większy. A z tego co wiem, to nikt nie bierze procka takiego jak Xmega czy PIC24 do pisania prostych aplikacji.
16bitowe PICe też mają 32 bajty pamięci przeznaczonej na rejestry robocze. Transfer danych pomiędzy pamięcią RAM a rejestrami realizuje się szybciej niż w AVRach. Jest więcej typów adresowania pamięci.
Pisząc prosty asembler nie mam na myśli takiego jakiego mają PICe16. Gdzie faktycznie programy pisane w językach wysokiego poziomu są dłuższe. w PICach 16bitowych kod wynikowy po przekompilowaniu z języka wysokiego poziomu będzie krótszy niż w AVRach (licząc w słowach).

Zalety jednych jak i drugich można długo wymieniać, nie chcę tematu PIC<>AVR ciągnąć dłużej, ale proszę nie pisać, że są w tyle bo to NIEPRAWDA.

[ Dodano: 2009-01-06, 09:08 ]
snow pisze:To ja mam pytanie czy są możliwe do otrzymania sample którejś z XAtmeg? Jedna albo dwie sztuki.
Też bardzo chętnie bym sprawdził możliwości nowych AVRów i przekonał się jak to wyjdzie w praktyce.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 06 sty 2009, 18:51

A ja się jeszcze spytam jaka mniej więcej będzie cena tych układów?

fae
-

Post autor: fae » 08 sty 2009, 8:25

Jeśli chodzi o cenę to nie będzie porażająca, trudno mi powiedzieć, jaka będzie cena detaliczna w Seguro. Na podstawie cen w skali makro mogę przypuszczać, że będzie zbliżona do poziomu ATmega128.
Co do próbek to przyznam, że są one rozchwytywane na pniu i w pierwszej kolejności są dostarczane dla klientów o dużym potencjale.
Jednak sam jestem konstruktorem i wiem, że czekanie aż nowy procek będzie dostępny w detalu potrafi zniechęcić. Dlatego możemy się umówić tak:
Jeśli ktoś z forumowiczów przedstawi jakiś ciekawy projekt, który chciałby na tym procku zrobić, to ja się bardzo postaram, żeby to ułatwić :grin:

pozdrowery

[ Dodano: 2009-04-26, 21:06 ]
Xmega są już dostępne w hurcie i w detalu!
Nie dostałem masy listów z ciekawymi pomysłami, ale zrzucam to na karb nieśmiałości ;-)
Od kilku dni układy są dostępne w detalu w Seguro. Nawet co do ceny nie bardzo się pomyliłem.

pozdrowery i AVRowe med vennlig hilsen :grin:

ODPOWIEDZ