Mam problem z użyciem Portc.6 w Atmega8, który służy jednocześnie jako RESET. Pin ten nie reaguje jako wejście, ani jako wyjście i panuje na nim napięcie ok. 3V. Próba zamiany Fusebitu "Pinc.6 is PIN" spowodowała zablokowanie procka i nie można go już zaprogramować (Bascom go nie widzi). Czy jest jakaś inna metoda przywrócenia tego pinu jako I/O?
Co z tym pinem RESET? (Atmega8)
Co z tym pinem RESET? (Atmega8)
Witam wszystkich 
Mam problem z użyciem Portc.6 w Atmega8, który służy jednocześnie jako RESET. Pin ten nie reaguje jako wejście, ani jako wyjście i panuje na nim napięcie ok. 3V. Próba zamiany Fusebitu "Pinc.6 is PIN" spowodowała zablokowanie procka i nie można go już zaprogramować (Bascom go nie widzi). Czy jest jakaś inna metoda przywrócenia tego pinu jako I/O?
Da się takiego procka odblokować. Osobiście tego nie próbowałem ale podobno działa
tu jest wszystko opisane.
tu jest wszystko opisane.
Przy okazji - czy jeśli pin reset zostawi się odblokowany to można jednocześnie ustawić jakieś opóźnienie wewnętrzne (tak żeby pin reset działał do programowania ale żeby nie trzeba było dawać do niego kondensatora podczas pracy okładu)? Co do elektrody, te posty są z 2004 roku, obecnie jest zrobiony inny system wklejania grafiki który o ile wiem nie wymaga logowania żeby zobaczyć obrazki. A blokowali pewnie dlatego, że gdyby każdy przypadkowy internauta oglądał te obrazki to transfer ich serwera wzrósł by kilkukrotnie.
Ja rzadko kiedy daje ten kondensator, a w zasadzie to go w ogóle nie dajec4r0 pisze:tak żeby pin reset działał do programowania ale żeby nie trzeba było dawać do niego kondensatora podczas pracy okładu
Myślę, że o to chodziło, tak się robiło kiedyś z CMOSami, rezystor (47-220k) do zasilania i kondensator (10n-100n) do masy a "po środku" reset.
Ciekawe, czy ten pin można użyć do innych celów, np. skonfigurować na nim jeden z pinów wyświetlacza LCD, albo I²C czy 1-Wire? Oczywiście nadal by służył jako RESET do programowania przez ISP.
Ciekawe, czy ten pin można użyć do innych celów, np. skonfigurować na nim jeden z pinów wyświetlacza LCD, albo I²C czy 1-Wire? Oczywiście nadal by służył jako RESET do programowania przez ISP.
tutaj jest wyjaśnione kiedy i po co daje się kondensator rezystor i diodę na pin reset http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc2521.pdf
[ Dodano: 2008-12-18, 17:04 ]
Dla Atmega8
[ Dodano: 2008-12-18, 17:04 ]
Dla Atmega8
Kod: Zaznacz cały
RESET - Port C, Bit 6
RESET, Reset pin: When the RSTDISBL Fuse is programmed, this pin functions as a normal I/O pin, and the part will have to rely on Power-on Reset and Brown-out Reset as its reset sources. When the RSTDISBL Fuse is unprogrammed, the reset circuitry is connected to the pin, and the pin can not be used as an I/O pin.
If PC6 is used as a reset pin, DDC6, PORTC6 and PINC6 will all read 0.