Witam wszystkich
Mam pytanie do miłośników procesorów AVR i programistów w popularnym Bascomie
Zajmuję się od jakiegoś czasu programowaniem i wykonywaniem mniej lub bardziej potrzebnych urządzeń z tą rodziną procesorów oczywiście do celów czysto amatorskich.
Zaczynałem od kursu w EdW i procesora 90S2313 była to cenna nauka bogato opisana z ciekawymi przykładami.
Następnie zakupiłem książkę Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM Marcina Wiązania i tu miałem już procesor Atmega8 oczywiście bez cenna kopalnia wiedzy.
Dalej i.... ??? właśnie mam przerwę bo chętnie poznałbym procesor Atmega16 / 32 itd.
Proszę właśnie szanownych miłośników "AVRów" czy jest jakaś książka opisująca tę rodzinę procesorów ale tylko z programowaniem w Bascom. Proszę nie pisać że są inne języki programowania WIEM jak ktoś lubi to co robi to niech robi.
Przeglądam internet i widzę że jak na moje potrzeby to jest jeszcze bardzo dużo ciekawych projektów i na pewno twórca Bascom nie powiedział ostatniego słowa
Pozdrawiam Wszystkich
Książki do nauki o AVR tylko Bascom
Procesory z rodziny AVR nie różnią się od siebie aż tak bardzo żeby do każdego kupować książkę. Np. największe różnice pomiędzy atmegą8 i atmegą16 to to że 16 ma jeden port więcej i dwa razy więcej pamięci. po prostu kup sobie atmegę16, znajdź datasheeta, poczytaj i próbuj pisać, to wcale takie trudne nie jest, szczególnie z bascomem.
Jeśli koniecznie musisz mieć książkę to wyszła właśnie "Bascom AVR w przykładach" M. Wiązani - widziałem tam przykłady na różnych prockach również na ATmega128 czy 162 ale jak powiedział kolega KiciuR, to przy tej wiedzy jaką już masz wystarczy ściągać karty katalogowe i uważnie je czytać warunek jeden znajomość angielskiego jest przydatna.
Witam
Dziękuję za szybkie odpowiedzi
Odpowiedz kolega KiciuR - zgadzam się z tymi różnicami mam pełne opisy w pdf z Atmela
Faktycznie większe procesory mogę zakupić i pomyśleć o pełnej wersji Bascom AVR
Odpowiedz kolega Wojtek - o tej książce nie wiedziałem i to jest trafienie w dziesiątkę
Zaraz dzisiaj zamawiam i faktycznie trzeba się podciągną w angielskim
Na koniec Życzę Wszystkim Wesołych Udanych Świąt
Dziękuję za szybkie odpowiedzi
Odpowiedz kolega KiciuR - zgadzam się z tymi różnicami mam pełne opisy w pdf z Atmela
Faktycznie większe procesory mogę zakupić i pomyśleć o pełnej wersji Bascom AVR
Odpowiedz kolega Wojtek - o tej książce nie wiedziałem i to jest trafienie w dziesiątkę
Zaraz dzisiaj zamawiam i faktycznie trzeba się podciągną w angielskim
Na koniec Życzę Wszystkim Wesołych Udanych Świąt
Zanim zamówisz to zerknij na opis na stronie www.btc.pl to nie jest jakaś rewelacja tylko zbór przykładowych projektów z listingami programów i krótkim opisem idei działania układów ale może być przydatne przy analizowaniu kodów tych programów.