Z gory przepraszam za brak polskich znakow, ale siedze teraz na linuxie livecd ktorego odpalilem angielska wersje, wiec ich tu nie ma...
Mam pytanie dotyczace funkcji w jezyku C. O co wlasciwie chodzi z tymi funkcjami? Probuje przerabiac kurs c z EdW, ale zacialem sie na tym i jakos nie moge zrozumiec...Chcialem wiec zapytac czy ktos moglby mi jeszcze raz wytlumaczyc po co sie tworzy funkcje i jak dokladnie one dzialaja. Czy w bascomie bylo jakies podobne do tego polecenie?
Funkcje w C... Moglby mi to ktos wytlumaczyc?
Nie, zebym robil reklame, ale to chodzi o ta ksiazke: http://www.allegro.pl/item494792500_sym ... rakow.html
?
W sumie jesli c++ to jest mi nie zaszkodzi :]
?
W sumie jesli c++ to jest mi nie zaszkodzi :]
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
A na matematyce funkcje miałeś? Choćby zwykłą liniową y=ax+b? Jeśli tak to dobrze, bo funkcje w programowaniu to prawie to samo. Wtedy powyższą funkcję można zapisać następująco:
To jest podstawowe zastosowanie funkcji, po prostu zamiast wielokrotnie powtarzać te same obliczenia na innych liczbach lepiej jest zastosować funkcję.
Załóżmy że mamy wykonać te same instrukcje w różnych częściach programu, zamiast wielu powtarzających się bloków poleceń możemy umieścić jednorazowo taki blok w funkcji, a następnie odwoływać się do funkcji. Program stanie się mniejszy i bardziej przejrzysty.
Kod: Zaznacz cały
int funkcja(int x)
{
return(a*x+b);
}
...
int main (void)
{
int y=funkcja(liczba); //y=a*liczba+b jw. w funkcji
...Załóżmy że mamy wykonać te same instrukcje w różnych częściach programu, zamiast wielu powtarzających się bloków poleceń możemy umieścić jednorazowo taki blok w funkcji, a następnie odwoływać się do funkcji. Program stanie się mniejszy i bardziej przejrzysty.