Podłączenie diód RGB do układu

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
atmega
-

Podłączenie diód RGB do układu

Post autor: atmega » 04 wrz 2008, 21:59

Na wstępie chce wszystkim podziękować za pomoc w temacie o głośniczku a projekt jest na ukończeniu .

Zachciało mi się jednak dodać coś jeszcze do układu , a to coś jest zawarte w temacie :).
Otóż na testy mam pod ręką Mege32 więc i dwa timery ośmio i jeden szesnastobitowy. Teraz pytanie : Jak sensownie włączyć więcej diód w układ powiedzmy 2/3 komplety. Wyprowadzeń timerowych mam trzy i każde niech zajmuje się jednym kolorem tak , żeby ustalona płynność przechodziła na każdym komplecie jednakowo. Mam po ręką również trzy diody RGB ze wspólną anodą . Czy mogę np. poprzez tranzystory pnp zwierać diody włączone w kolektor do masy ?

Pokazane na schemacie ( przepraszam , ale nie mam innej aplikacji pod ręką ). Ma coś takiego racje bytu ?
Obrazek

Oczywiście numery tranzystorów są przypadkowe , bo z podst. biblioteki tego programiku.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 04 wrz 2008, 23:03

To co narysowałeś ogólnie jest OK, ale musisz użyć tranzystorów NPN. Jeśli chcesz PNP to wepnij je między anody LED-ów a zasilanie.

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 05 wrz 2008, 19:22

Jest ok. tylko to po prostu OC i świecone stanem niskim.
W OC nie trzeba rezystora przed bazą

ODPOWIEDZ