Programator USB AVR

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
mr_andre
-

Programator USB AVR

Post autor: mr_andre » 06 lip 2008, 4:53

Witam, zaczynam moją przygodę z programowaniem mikroprocesorów z rodziny avr, mam zamiar pisać w C. Znalazłem programator, link poniżej, co o nim sądzicie czy nadaje się? Chcę pisać w AVR-GCC.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 06 lip 2008, 7:42

Witam!
Co prawda nie testowałem tego programatora ale wydaje mi się, że powinien się nadać. Na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że w gruncie rzeczy to nie jest nic innego jak tylko Sample Programmer tyle tylko ze komunikuje się przez USB- i pewnie z tego właśnie powodu jest tam ten procek. Pozdrawiam.
Ps. Poza tym cena nie wielka- niewiele ryzykujesz.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 06 lip 2008, 9:06

gwozdex, to nie Sample Electronic Programmer tylko USB-Asp.

Awatar użytkownika
leszekk
-
Kontakt:

Post autor: leszekk » 06 lip 2008, 9:07

Koszt wykonania samemu to ze 12 zł
USBASP
Wykonałem ten programator, ale jakoś nie chce mi programować. Na elektrodzie widziałem lepszy USBTINY

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 06 lip 2008, 9:15

Jeśli można coś zaproponować to osobiście korzystam z programatora zgodnego z STK500v2 ze złączem USB. Na allegro znajdziesz za niewiele większa cenę.

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 06 lip 2008, 19:16

Ja sie przychylam do tego ze strony jak podano wyżej: http://www.fischl.de/usbasp/
Pare dni temu skleciłem sobie, koszt naprawde niewielki, prędkość zabójcza, błędów przez pare dni - zero.

mr_andre
-

Post autor: mr_andre » 07 lip 2008, 12:00

Skrzydlaty pisze:Ja sie przychylam do tego ze strony jak podano wyżej: http://www.fischl.de/usbasp/
Pare dni temu skleciłem sobie, koszt naprawde niewielki, prędkość zabójcza, błędów przez pare dni - zero.
tak złożony programator musiał bym sam jeszcze zaprogramować aby działał tak?

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 07 lip 2008, 17:03

No właśnie tak.... ale jeszcze na szczęście na świecie są jeszcze komputery z LPT... np. u sąsiadów :)

mr_andre
-

Post autor: mr_andre » 07 lip 2008, 17:28

więc nie ma sensu składać samemu ten programator skoro i tak nie miał bym u kogo go zaprogramować ;[

witam ponownie, czy w tym programatorze wystarczy włożyć dany procesor w odpowiedni slot aby zaprogramować go? Czy będzie on uniwersalny? Wiem że dość laickie to pytania, ale nie chciał bym popełnić błędu, a zależy mi na bezproblemowej nauce na nim ;]

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 07 lip 2008, 20:03

Ja sobie zrobiłem takie małe płyteczki pod każdy rodzaj procka tyle że wyprowadziłem nie tylko złącze ISP ale i wszystkie porty, zarówno po 8 pinów "kolo siebie" jako szyna a dalej pojedynczo z odstępem na pojedyncze żeńskie wtyki na goldpiny. Do tego płytka na LCD - też wszystkie piny wyprowadzone plus potencjometr do regulacji kontrastu, płytka na wyświetlacze 7-segmentowe. Na rezystory i tranzystory też specjalna płytka. Wszystko przykręcone do drewnianej sklejki żeby sie nie ruszało i jakoś wyglądało. Od tego zaczynałem przygodę z prockami i spisuje sie rewelacyjnie. Jak już coś działa to robie płytkę pod konkretny projekt. Zaoszczędza to nerwów związanych z ewentualnymi drobnymi zmianami w trakcie projektowania. Jeśli chcesz wrzucę zdjęcie jak to mniej więcej wygląda.

mr_andre
-

Post autor: mr_andre » 07 lip 2008, 20:17

projeżeli możesz to oczywiście proszę, nie opowiedziałeś mi na pm, czy był byś skłonny złożyć dla mnie taki programator o którym pisałeś?

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 07 lip 2008, 21:32

Sorki, nie zauważyłem że przyszła PW. Już odpowiedziane, zdjęcia wrzucę jak tylko dorwę osobę która pożyczyła ode mnie aparat :/

ODPOWIEDZ