Przepraszam jeśli powielam wątki ale nie doszukałem sie na forum tego tematu. Również google są na ten temat niezwykle milczące.
Złożyłem sobie właśnie programator ze strony http://www.fischl.de/usbasp/ , działa poprawnie pod avrdude ale niewiem jak skonfigurować Bascoma żeby programował po wcisnieciu tego jednego, jedynego klawisza F4. Wiem że w opcjach wybiera sie external programmer a w zakładce other ścieżke do programu ale nie wiem co wpisać w parameter? (załużmy że programuje ATmege8515)
USBasp pod Bascomem
-
Skrzydlaty
- Użytkownik
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Żeby programować po naciśnięciu przycisku F4:
- wchodzisz kolejno do menu: Options -> wybierasz zakładkę Programmer -> zaznaczasz opcję -> Program after compile
Jeśli masz inną wersję BASCOMA niż ja to może się ta funkcja znajdować w innym miejscu- w takim wypadku musisz ją znaleźć w innej zakłądce.
- wchodzisz kolejno do menu: Options -> wybierasz zakładkę Programmer -> zaznaczasz opcję -> Program after compile
Jeśli masz inną wersję BASCOMA niż ja to może się ta funkcja znajdować w innym miejscu- w takim wypadku musisz ją znaleźć w innej zakłądce.
-
Skrzydlaty
- Użytkownik
Eh... chłopie - czytaj dokładniej, zwłaszcza tematy 
Mam programator AVR-ków który podłanczam do kompa przez USB. Programator działa pod avrdude bezproblemowo ale jak ustawić w Bascomie żeby wywoływał avrdude? Wiem ze daje sie w "external programmer", potem sciezke do programu sie ustawia ale nie wiem co sie wpisuje w parametrach. Gdzies znalazlem cos takiego:
Tylko ze to trochę nie działa, niewiem czy pod tym :plik" mam wstawić ścieżkę czy to jest wskaźnik na to żeby avrdude sam sobie od bascoma wyciągnął ścieżkę?
I jeśli mam Mega8515 to wpisuje "m8515" czy "mega8515"?
Mam programator AVR-ków który podłanczam do kompa przez USB. Programator działa pod avrdude bezproblemowo ale jak ustawić w Bascomie żeby wywoływał avrdude? Wiem ze daje sie w "external programmer", potem sciezke do programu sie ustawia ale nie wiem co sie wpisuje w parametrach. Gdzies znalazlem cos takiego:
Kod: Zaznacz cały
Natomiast w Arguments: podajemy argumenty wywołania
narzędzia AVRdude, np.: -p m16 -c USBasp -e -V flash:w:"{plik}":a (argument -p określa typ mikrokontrolera, w tym przypadku jest to Atmega16).
I jeśli mam Mega8515 to wpisuje "m8515" czy "mega8515"?
-
Skrzydlaty
- Użytkownik