dobry wybór?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
petrakwap

dobry wybór?

Post autor: petrakwap » 19 paź 2004, 12:33

Witam!
Wojtka i Gawełka,piotr się kłania!
jeśli źle to poprawcie
1. nie mam "C",mam S.Holzner "Java 1.2",J.Biecki "Java 2-JDK 1.1",i J.Bielecki "Java 3",jeśli je znasz to.
2.czy mogę główny program- "dyrektor" w tym "Java"
a moduły w np.HEX?
3.jeśli dwa pierwsze pyt.dobrze,to Wasze sug.do,
procek AT90S2313 + 24Cxx(albo szybki ram) + dekoder+np3szt .8 bit latche,i co w
Java opuścić,nie chcę robić stron,chcę oscyloskop,i
no Wiesz wiekie cyfry(i litery),multimetry,
lub procek i inaczej sug.?
dzięki
piotr
ps.mam PDF,termometr(robiła kinius,są byki!)!,co teraz ?,ile kosztuje
Moi Kochani ,płytka Wojtka(uruchomianie,Wojtek,Gaweł,i jeszcze ktoś!
Java?,Bascom?,(podobny do Basica a ja wiesz!),albo pomysł Gawła
koniec!
Ostatnio zmieniony 19 paź 2004, 15:20 przez petrakwap, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 19 paź 2004, 15:17

Piotrze
Java nie do tego służy.
Do programowania mikrokontrolerów najczęściej używa się języka C, bo on zrobił się standardem (nie tylko dla mikrokontrolerów). Obok języka C występuje język assembler jako pierwotny język programowania. Z myślą o początkujących lub do realizacji bardzo prostych rozwiązań ostatnio zrobił się modny BASCOM, który jest mutacją języka BASIC. Ogólnie programowanie (nie tylko mikrokontrolerów) polega na napisaniu programu w jakimś języku i tu mówimy o postaci źródłowej programu. Postać żródłowa test tym tekstem napisanym przez człowieka ale nie jest ona wykonywalna przez mikrokontroler. Mając do dyspozycji program zwany kompilatorem uzyskuje się postać binarną. Zadaniem kompilatora jest przetłumaczenie zapisu z języka ludzi na język maszyny. Dokładniej w procesie produkcji programu występuje jeszcze czynność linkowania, czyli łączenia ewentualnie kilku części programu wyprodukowanego przez kompilator w jedną całość. W prostycz przypadkach (przykładowo w narzędziu AVRSTUDIO) operacja linkowania jest niewidoczna (kompilator spełnia funkcje linkera). Przykładowo w przypadku użycia narzędzi z IAR występuje oddzielny proces linkowania. W wyniku użycia wszystkich tych narzędzi powstacje program w wesji wykonywalnej. Jest wiele formatów w jakim zapisywane są te programy. Najbardziej popularnym jest format hex (wymyślony przez INTEL). Format ten jest formatem, gdzie (oczywiście upraszczając) dane są zapisane jako dwa znaki szesnastkowo. Każdy programator w obecnych czasach ma obowiązek rozumienia tego formatu. Programator czytając dane z tego zbioru przetwarza go sobie do postaci binarnej naturalnej (czyli tego co będzie ładowane do procka) i dokonuje czynności związanych z umieszczeniem tych kodów w pamięci FLASH.
Reasumując, skoro nie znasz C to może zaczniesz od asseblera. Wbrew obiegowej opinii, że programowanie a języku assembler jest trudne, z własnej perspektywy moich dokonań, mogę stwierdzić, że jest tak samo trudne jak w każdym innym języku.

petrakwap

Post autor: petrakwap » 19 paź 2004, 15:31

gaweł pisze:Piotrze
Java nie do tego służy.
Do programowania mikrokontrolerów najczęściej używa się języka C, bo on zrobił się standardem (nie tylko dla mikrokontrolerów). Obok języka C występuje język assembler jako pierwotny język programowania. Z myślą o początkujących lub do realizacji bardzo prostych rozwiązań ostatnio zrobił się modny BASCOM, który jest mutacją języka BASIC. Ogólnie programowanie (nie tylko mikrokontrolerów) polega na napisaniu programu w jakimś języku i tu mówimy o postaci źródłowej programu. Postać żródłowa test tym tekstem napisanym przez człowieka ale nie jest ona wykonywalna przez mikrokontroler. Mając do dyspozycji program zwany kompilatorem uzyskuje się postać binarną. Zadaniem kompilatora jest przetłumaczenie zapisu z języka ludzi na język maszyny. Dokładniej w procesie produkcji programu występuje jeszcze czynność linkowania, czyli łączenia ewentualnie kilku części programu wyprodukowanego przez kompilator w jedną całość. W prostycz przypadkach (przykładowo w narzędziu AVRSTUDIO) operacja linkowania jest niewidoczna (kompilator spełnia funkcje linkera). Przykładowo w przypadku użycia narzędzi z IAR występuje oddzielny proces linkowania. W wyniku użycia wszystkich tych narzędzi powstacje program w wesji wykonywalnej. Jest wiele formatów w jakim zapisywane są te programy. Najbardziej popularnym jest format hex (wymyślony przez INTEL). Format ten jest formatem, gdzie (oczywiście upraszczając) dane są zapisane jako dwa znaki szesnastkowo. Każdy programator w obecnych czasach ma obowiązek rozumienia tego formatu. Programator czytając dane z tego zbioru przetwarza go sobie do postaci binarnej naturalnej (czyli tego co będzie ładowane do procka) i dokonuje czynności związanych z umieszczeniem tych kodów w pamięci FLASH.
Reasumując, skoro nie znasz C to może zaczniesz od asseblera. Wbrew obiegowej opinii, że programowanie a języku assembler jest trudne, z własnej perspektywy moich dokonań, mogę stwierdzić, że jest tak samo trudne jak w każdym innym języku.
przekonałeś mnie!.A więc Flesh piotr czeka!.i
1. jaki assembler?
2. co wymyślieś na port drukarki?
już to widzę,ale nie umiem tego opisać
3.musi być ,plik transmisji?,dobrze?
4 książka(żebym wiedział ,że Ld,a nie LDY
(i tak liczę na pomoc Twoją i Gawła
chyba ,koniec! (dopisz resztę!)
ps.dlaczego czasem to co piszę ,na stronie wygłąda
inaczej,ja mam keyb 4?
teraz naprawdę koniec,czytam wszysko!

Gość

Post autor: Gość » 19 paź 2004, 21:05

Assembler jest tylko jeden, więc nie ma wyboru. Opis języka jest na stronie Wojtka http://www.elektronika.priv.pl/asm_avr_jezyk.html
Jeżeli podasz mi swój adres e-mail to mogę coś wysłać.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 19 paź 2004, 21:13

Te wyżej to ja, zapomniałem się zalogować.

petrakwap

Post autor: petrakwap » 20 paź 2004, 10:50

Anonymous pisze:Assembler jest tylko jeden, więc nie ma wyboru. Opis języka jest na stronie Wojtka http://www.elektronika.priv.pl/asm_avr_jezyk.html
Jeżeli podasz mi swój adres e-mail to mogę coś wysłać.
Dzieki Gościu, jesteś GOŚĆ!!!!
kwap47@os.pl
petrakwap@wp.pl
i bardzo proszę,o jakieś sugestie
At 2051,At90S2313
w tym temacie jestem osesek!!!!!
piotr

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 20 paź 2004, 11:14

petrakwap pisze:....
At 2051,At90S2313
jak to należy rozumieć?

Gość

Post autor: Gość » 20 paź 2004, 11:57

gaweł pisze:
petrakwap pisze:....
At 2051,At90S2313
jak to należy rozumieć?
Gawełku witam!
nie wiem czy dostałes moje listy?
w jedym z listów odesłałes mnie do Wojtka.
procek 8bit,ja prawiedobrze 4bit
chciałem ,assembl. na komp+schem.złącz na drukark.
plik do transmisji do procek (pisali że 2313 i 2051,to to samo).szufladkowe+taśma+camak z podstawką
w podstawce procek,na camaku jeszcze led i mikrostyli.jest to tak?

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 20 paź 2004, 12:37

Witaj Piotrze
Mikrokontrolery AVR są 8-bitowe i ich się nia da skrócić (są jakie sią i tyle). Kompilator do pisania programów ściągnij sobie ze strony www.atmel.com
Może na początek napisałbyć jakiś prosty program i przetrenował całą technologię robienia tego.
Przy okazji procek 2051 i 2313 to są różne procki, należą do różnych rodzin, różnią się architekturą, możliwościami, one są jedynie podobne w w sensie przeznaczenia (procesor 2313 uważa się na następcę 2051, do tego stopnia, że pinologia wyprowadzeń obu procesorów jest zgodna /z jednym drobnym szczegółem/). Treść programu do umieszczenia w pamięci FLASH trzeba sobie samemu napisać.
Przeanalizuj przykładowy program umieszczony na stronie Wojtka http://www.elektronika.priv.pl/asm_prog001.html

Gość

Post autor: Gość » 20 paź 2004, 15:10

gaweł pisze:Witaj Piotrze
Mikrokontrolery AVR są 8-bitowe i ich się nia da skrócić (są jakie sią i tyle). Kompilator do pisania programów ściągnij sobie ze strony www.atmel.com
Może na początek napisałbyć jakiś prosty program i przetrenował całą technologię robienia tego.
Przy okazji procek 2051 i 2313 to są różne procki, należą do różnych rodzin, różnią się architekturą, możliwościami, one są jedynie podobne w w sensie przeznaczenia (procesor 2313 uważa się na następcę 2051, do tego stopnia, że pinologia wyprowadzeń obu procesorów jest zgodna /z jednym drobnym szczegółem/). Treść programu do umieszczenia w pamięci FLASH trzeba sobie samemu napisać.
Przeanalizuj przykładowy program umieszczony na stronie Wojtka http://www.elektronika.priv.pl/asm_prog001.html
A nie prawda!, bo Wojtek to zrobił programowo!
jeśli jest jeden led,i dwa przyciski(zapal, zgaś)
nie czytałem programu bo zakłada że nie umiem!
ale rozumuję jakgłupi procek,2 porty,2 bity,zapal bit(aktywne 0log.)ale zapal jak na P2 (0 log).Czyczytaj P2 i jeśli (0.log) to (utaw na P1,0.log)P1,iP2 podparte do H(1.log)i jeszcze podprogram opózniający drgania zestyku , żebym
wiedział że nacisąłeś tylko 1 raz ,stąd rozumiem
2bit,4 info.
1 nic się nie dzieje(a ja czytam klaw.)
2.0.log na P2 (skaczę na P!)i z 1.log ,robię 0.log
3 skaczę spowrotem i czyta klaw.P2"czy jest 1.log)
jeśli 0.log ,nie robię nic
4 skaczę na P2,jeśli P2 (1.log),skaczę P1 ,(1.log)"jednocześnie zgaś led"
jeśli coś pozajączkowałem ,to mnie popraw
ja nie znam ,architektury procka piszę swoim
maszynowym wymyślonym przezemnie,minimum
ruchów bo jestem leniwy!
pozdrawiam
procek piotr!

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 20 paź 2004, 16:59

Anonymous pisze:.....
A nie prawda!, bo ....
A w jakiej kwestii ?

Piszesz, że nie znasz architektury, więc cały czas przekonuję cię do odpowiedniej lektury. Temat jest zbyt obszarny aby prowadzić kursy na forum, ale podesłałem ci kilka pdf'ów abyś zapoznał się z nimi. Jeżeli nie pokonasz pewnych początkowych informacji, to nie z tego nie będzie.

ODPOWIEDZ