Pytanie ??Bascom

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Maciej357
-
Kontakt:

Pytanie ??Bascom

Post autor: Maciej357 » 17 cze 2008, 15:26

Witam,
mam pytanie .. wyskakuje mi taki bład gdy chce zaprogramowac scalaka:at90s8535:

STK500 command line programmer, v 2.2 Atmel Corp (C) 2004-2005.

Connected to STK500 V2 on port com6
Device parameters loaded
Could not enter programming mode
Programming mode left
Connection to STK500 V2 closed

Dlaczego tak sie dzieje??siedze i dumam?? nie wiem cojestgrane ? ktos mi podpowie??
I czy darade usunac dane jesli sa w scalaku??

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 17 cze 2008, 18:32

Pomijając już fakt, że mógł wystąpić brak połączenia pomiędzy układem a programatorem - co da się sprawdzić próbując odczytać sygnaturę układu (Read Signature) - możesz mieć problem natury "BASCOMowo zakręconej".
Jeśli programujesz układ do którego program masz w edytorze to zwykle nic nie trzeba robić, programowanie powinno działać o ile program napisano dla tego procesora jaki chcesz programować.
Jeśli jednak programujesz plikiem HEX, który pochodzi z zewnątrz to ważne jest by przed programowaniem otworzyć nowe okno i napisać tam jedną instrukcję:
$regfile = "8535def.dat"
Bez tego BASCOM podczas przekazywania parametrów do programu STK500.EXE ustawi domyślny procesor 90S2313 i w tym wypadku nici z programowania.

Maciej357
-
Kontakt:

?

Post autor: Maciej357 » 17 cze 2008, 23:02

Tak napisalem juz wczesniej $regfile = "8535def.dat" ,otworzylem nowa kartke ,skopiowalem i wkleilem ,na nic..naciskam signature i to samo wyskakuje..parametry w panelu sterowania sa ustawione tak jak byc powinne , w basom'ie w opcji chip takze , nie moze odczytac: Lock byte ,fuse byte hyh nie mam zielonego pojecia probowalem na rozne sposoby..
Czy jest opcja kasowania danych z mikro..?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 cze 2008, 7:17

To nie jest problem ze skasowaniem jakichkolwiek danych. Zabezpieczony procesor przez lock bits da się zawsze skasować, odczytać sygnaturkę czy fuse-bity.

Występuje tutaj brak komunikacji z procesorem. Zatem albo to wina połączeń pomiędzy STK500 a wyprowadzeniami ISP, zasilania samego procesora, lub też procesor został zablokowany przez nieumiejętne posługiwanie się fuse-bitami (wyłączony RESET, wyłączone SPI, taktowanie inne niż wewnętrzne/z kwarcu).

Na początek proponuję zbadać czy zasilanie jest: zarówno na VCC jak i na AVCC, oraz sprawdzić czy obie masy są połączone. Jeśli z zasilaniem wszystko w porządku to trzeba wypróbować wszystkie pozostałe opcje taktowania procesora: kwarc, układ RC, zewnętrzny generator. Pełny opis w nocie katalogowej - one nie gryzą.

ODPOWIEDZ