$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 16000000
'Rem C002a Układ czasowy zmodyfikowany
Config Portb = &B11111111 'wszystkie końcówki jako wyjścia
Portb = &B11111111 'wszędzie wpisz stan spoczynkowy 1
Config Portd = &B1111100 'dwa najmłodsze jako wejścia
Portd = &B1110111 'włączony T2, podciągnięte wejścia
Do 'pętla nieskończona
Bitwait Pind.0 , Reset 'czekaj aż pojawi się zero
Portb.7 = 0 'zaświeć lampkę
Wait 2 'czekaj ok. 2 sekund
Portb.7 = 1 'zgaś lampkę
Loop
End
[BASCOM AVR 1.11.9.1 Demo] Symulator??
[BASCOM AVR 1.11.9.1 Demo] Symulator??
- Załączniki
Ostatnio zmieniony 26 maja 2008, 23:20 przez Maciej357, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak juz wskazalem na obrazku ..Portb.7 , on nie jest powyzej skonfigurowany..ma stan 1 a jednak zapala lampke? Ok.. Po wpisaniu "wait 2'powinno ok 2 sekund byc w stanie spoczynku,heh a ja czekam znacznie dluzej ..powinienem uzyc przerwan, lecz tak dlako jeszcze nie naczerpaliśmy wiedzy.. (tak jak na rys.poprawej stronie)powinienem cos wpisywac w tabelke gdzie sa R01...R23.. itd ..bo ktos mi kiedys cos takiego powiedzial?Czy cos jescze powinienem zrobic zeby mi uklad dobrze dzialal na podst..symulatora?? czy ktos mnie oswieci?
Dlatego długo czekasz ponieważ symulator jest dużo wolniejszy od procesora po to aby ktoś kto pisze program mógł sprawdzić dokładnie jak będzie się zachowywał procesor po zaprogramowaniu
Możesz na początku programu użyć dyrektywy $SIM co spowoduje że kompilator w symulacji nie będzie uwzględniał poleceń "Wait","waitms" przez co symulacja będzie dużo szybsza 
A co do programu to umnie działa bez problemu tylko pamiętaj że musisz zapalić "zielone" PD0
a właściwie ID0... Pozdrawiam 
A co do programu to umnie działa bez problemu tylko pamiętaj że musisz zapalić "zielone" PD0