Podkręcanie AVR'ów

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Skrzydlaty
Użytkownik

Podkręcanie AVR'ów

Post autor: Skrzydlaty » 29 kwie 2008, 21:13

Próbował ktoś podkręcać AVR'ki? Jeśli tak to do ilu sie udało je podkręcić? Podobno przy wyższych czestotliwościach niż nominalna niektóre peryferia moga pracować poprawnie a niektóre nie.... istnieje jakiś sposób na sprawdzenie przy jakich f jeszcze wszystkie pracują poprawnie?

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 30 kwie 2008, 11:48

Skrzydlaty pisze:Próbował ktoś podkręcać AVR'ki?
Tak, 90S2313 (ale nie sprawdzałem jak zachowuje się EEPROM) - gdzieś tak do kilkunastu (15 - 18) MHz jeszcze pracował poprawnie (choć dalej nie testowałem). Oczywiście zależało to od egzemplarza "badanego" typu układu. No i dotyczy to wersji z -10 w oznaczeniu ;) (chociaż ta -4 wcale gorzej nie działała - przy 8MHz też pracowała - ale bez zapisu w EEPROM).

Co do innych uP - nie testowałem :(
Podejrzewam, że nowsze wersje - posiadające niezależny od głównego zegara układ sterujący zapisem i odczytem EEPROM - pozwolą też na poprawny zapis tejże pamięci przy dużo wyższym taktowaniu.
Bez testów się nie obejdzie - ale tu przydaje się niezależny generator sygnału zegarowego (kilka sztuk 90S2313 nie startowało z kwarcem o wartości 14MHz, po podaniu sygnału "z zewnątrz" zaczynały pracę - może to wina posiadanego oscylatora?).
Można zbudować prosty generator na bramkach 74HCT (może nawet z dzielnikiem?), i spróbować... ew. zdobyć (pożyczyć) sprzęt bardziej profesjonalny.

ODPOWIEDZ