waitms w bascomie? coś nie tak...
waitms w bascomie? coś nie tak...
Witam. Dlaczego bascom źle odmierza mi czas w poleceniu waitms? używam AtTiny2313 (16MHz) i Waitms 80 to około sekunda. co tu nie gra?
Pozwolę sobie jeszcze zadać małe pytanko: Czy oscylator ma jakiś wpływ na waitms? w koncu to polecenie to czekaj x ms wiec chyba powinien poczekac tyle ile sie mu wpisało, niezależnie od oscylatora. Znaczy oczywiście wiem że sie myle, bo inaczej kolega (jeśli moge użyc tego słowa) ZbeeGin nie pisałby tego co napisał, ale chciałem się spytac co jest nie tak w moim rozumowaniu...
mam nadzieje że to nie bedzie offtop?
mam nadzieje że to nie bedzie offtop?
Zdecydowanie. waitms jest zwykla petla opozniajaca z ODPOWIEDNIA liczba cykli maszynowych. Liczba wymaganych cykli jest wyznaczana wlasnie na podstawie znajomosci kwarcu. Operujac na abstrakcyjnych wartosciach: waitms 10 moze skladac sie z 10 cykli maszynowych, ale procesor pracujacy z kwarcem 20 MHz wykona te 10 cykli w dwa razy krotszym czasie niz prz 10MHz, nie ?Kulpina pisze:Czy oscylator ma jakiś wpływ na waitms?
-
ZbeeGin
-
ZbeeGin
Wszystko odbywa się tutaj. Patrz obrazek. Ustawienia które Ciebie najbardziej interesują to Fusebit C oraz FusebitA987. Po zmianie w oknie należy nacisnąć odblokowany klawisz "Write FS" i "Refresh". Jak wszystko poszło OK to procesor powinien odpowiedzieć i dać się zaprogramować.Pev4 pisze:Jestem bardzo początkujący, nie wiem gdzie, ani jak ustawia się fusebity.
Witam, dziękuję wszystkim za pomoc. O ile AtTiny2313 udało się opanować, to z AtMega128 jest problem:) Wiem, że za wysoko mierze jak na mój stan wiedzy, ale bardzo mi potrzebny ten układ. Do programowania używam Bascom-AVR demo.
W AtMega128 fusebity wyglądają całkiem inaczej niż tutaj.
trochę się nimi bawiłem, którymś z nich(już nie pamiętam którym) ustawiało się zegar - ja wybrałem 16MHz zewnętrzny rezonator (bo taki mam) ale do końca nie wiedziałem który wybrać bo tam jest z 10 takich i różnią się jakimiś liczbami (mógłby ktoś wytłumaczyć co to za liczby?)
I najważniejsza sprawa: układ z pow. ustawieniami zawieszał się na poleceniu Wait (nieważne czy było to us czy ms czy s) i nie wykonywał dalszej części programu. czym to mogło być spowodowane?
Zabawa skończyła się na tym, że ustawiłem wewnętrzny oscylator 8MHz, zapisałem i... kontakt się urwał - "could not identify chip with ID:FFFFFF"
Da się jakoś układ odratować?
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
czyli w ogóle ich nie używać? sam rezonator zostawić i będzie ok? można zapytać dlaczego tak, skoro na każdym schemacie są?seweryn pisze:Druga rzecz to wywal kondensatory blokujace rezonator bo tez lubią swoje nabroic:)
W AtMega128 fusebity wyglądają całkiem inaczej niż tutaj.
trochę się nimi bawiłem, którymś z nich(już nie pamiętam którym) ustawiało się zegar - ja wybrałem 16MHz zewnętrzny rezonator (bo taki mam) ale do końca nie wiedziałem który wybrać bo tam jest z 10 takich i różnią się jakimiś liczbami (mógłby ktoś wytłumaczyć co to za liczby?)
I najważniejsza sprawa: układ z pow. ustawieniami zawieszał się na poleceniu Wait (nieważne czy było to us czy ms czy s) i nie wykonywał dalszej części programu. czym to mogło być spowodowane?
Zabawa skończyła się na tym, że ustawiłem wewnętrzny oscylator 8MHz, zapisałem i... kontakt się urwał - "could not identify chip with ID:FFFFFF"
Da się jakoś układ odratować?
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
witam, dziękuję za rady
oczywiście kondensatory mam 33pF, ale kolegę zrozumiałem że mam je całkowicie usunąć...
oczywiście - bawiłem się już AtTiny2313, AtMega8, ale tym razem padło na AtMega128 (z powodu ilości wejść/wyjść)
Wiem że za wysoko mierze, dlatego proszę Was o drobne nakierowanie na materiały poświęcone temu mikrokontrolerowi.
Podpowiedzcie chociaż którą opcje wybrać w fusebitach:
Ja ustawiam Ext. Crystal/Resonator High Freq. i dalej nie wiem co wybrać, bo takich opcji jest z 10. Dalej pisze: Start-up time [liczba]CK + [liczba]ms
o co chodzi z tym Start-up time i co zależy od liczb w miejscach [liczba]?
I z jakiego powodu uP może się wieszać na poleceniu Wait/Waitms/Waitus? Waitus 10 to dla niego wieczność, czekałem na reakcje minutę i nic...
Dzięki za pomoc, Pozdrawiam.
oczywiście - bawiłem się już AtTiny2313, AtMega8, ale tym razem padło na AtMega128 (z powodu ilości wejść/wyjść)
Wiem że za wysoko mierze, dlatego proszę Was o drobne nakierowanie na materiały poświęcone temu mikrokontrolerowi.
Ja ustawiam Ext. Crystal/Resonator High Freq. i dalej nie wiem co wybrać, bo takich opcji jest z 10. Dalej pisze: Start-up time [liczba]CK + [liczba]ms
I z jakiego powodu uP może się wieszać na poleceniu Wait/Waitms/Waitus? Waitus 10 to dla niego wieczność, czekałem na reakcje minutę i nic...
Szczegółowych informacji powinieneś szukać w kartach katalogowych tego mikrokontrolera (np. na stronie Atmela). Start-up time to czas, po którym uC po włączeniu zasilania zaczyna pracować (wykonuje program). Co znaczą te liczby, znajdziesz w karcie katalogowej (Clock sources). Tam jest dokładnie opisane. Jeśli chodzi o kondensatory rezonatora, to zalecany przez producenta przedział to 12 - 22pF.Pev4 pisze:witam, dziękuję za radyoczywiście kondensatory mam 33pF, ale kolegę zrozumiałem że mam je całkowicie usunąć...