Witam,
...no właśnie, jak można najprościej sprawdzić czy zaprogramowana Atmega8 jest
faktycznie zaprogramowany i czy działa.
Zrobiłem 2 układy z tym uC i niestety mi nie działają.
Coś mi sie wydaje ze własnie problem tkwi w Atmedze.
Mam programator STK500 v2 poprzez USB.
Proszę o porady, może jakiś prosty soft do wgrania żeby zapalił leda, sam nie wiem.
Pozdrawiam,
Bruus
Test Atmega8
Na poczatku warto zainteresowac sie, co ma do powiedzenia sam programator. Powinien on wyswietlac podsumowanie z informacja czy programowanie sie powiodlo czy tez nie.
Po drugie to, ze mikrokontroler nie pracuje nie oznacza wcale, ze jest uszkodzony, bo np.:
- moze przerwana jest sciezka doprowadzajaca don zasilanie
- brakuje sygnalu zegarowego - zimny lut albo uklad skonfigurowany do pracy z zewnetrznym kwarcem, podczas gdy nie dolaczono go do ukladu. Jendakze, jezeli programowanie konczy sie sukcesem, to ta opcje nalezy odrzucic.
- warto jeszcze sprawdzic reset - czy jest podciagniety rezystorem do plusa zasilania.
Prosty soft do zapalenia LEDa jest bardzo dobrym pomyslem
Po drugie to, ze mikrokontroler nie pracuje nie oznacza wcale, ze jest uszkodzony, bo np.:
- moze przerwana jest sciezka doprowadzajaca don zasilanie
- brakuje sygnalu zegarowego - zimny lut albo uklad skonfigurowany do pracy z zewnetrznym kwarcem, podczas gdy nie dolaczono go do ukladu. Jendakze, jezeli programowanie konczy sie sukcesem, to ta opcje nalezy odrzucic.
- warto jeszcze sprawdzic reset - czy jest podciagniety rezystorem do plusa zasilania.
Prosty soft do zapalenia LEDa jest bardzo dobrym pomyslem
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Dodatkowo mogę powiedzieć, że programy obsługujące poszczególne programatory posiadają funkcję porównywania buforu z pamięcią procesora- na przykład Bascom ma polecenie Verify i po jego wywołaniu otrzymujemy wynik pozytywny- tzn. ze to co skompilowaliśmy i to co jest w procesorze to to sam0 lub negatywny- porównanie wykazało różnice miedzy obiema lokalizacjami.
W załączeniu program który miga ledem co 1s dołączonym do PB1, zegar 1MHz.
- Załączniki
-
- led.zip
- (312 Bajtów) Pobrany 475 razy