Programator STK 200 i przejściówka USB -> LPT

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Programator STK 200 i przejściówka USB -> LPT

Post autor: mariusz_edw » 30 lis 2007, 18:51

Witam.

Czy ktoś sprawdzał czy programator STK 200 ( http://stud.wsi.edu.pl/~sikrolb/schemat ... tk200.html ) będzie działał z przejściówką USB -> LPT?

Tzn. czy idzie używać tego (najpopularniejszego chyba) programatora ISP dla AVR na komputerze wyposażonym w port USB za pomocą przejściówki USB -> LPT?

Z góry dzięki za info.

Pozdrawiam
Mariusz

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 30 lis 2007, 20:43

Kiedys rozwalilem napieciem 230V swoj port LPT i zakupilem przejsciowke specjalnie do programatora STK200. Niestety przejsciowke widziala tylko drukarka i zaden inny program (w tym ponyprog2000, AVRISP) nie chcial wykryc przejsciowki jako portu LPT.
Takie przejsciowki sluza tylko do obslugi drukarki, chyba za znajdziesz gdzies sterowniki zamieniajace ja w maszyne stanowa.
Zakupilem wiec kontroler LPT na PCI i STK200 smiga bez problemu.

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 05 gru 2007, 17:29

A czy da się w ogóle jakoś programować AVR'y przez USB? Do laptopa, to sobie raczej nie kupię kontrolera LPT.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 05 gru 2007, 18:25

A czy da się w ogóle jakoś programować AVR'y przez USB? Do laptopa, to sobie raczej nie kupię kontrolera LPT.
Sporo jest programatorów na USB. Wystarczy przejrzeć serwis aukcyjny - naliczyłem ostatnio 10.

Jak możesz wydać nieco więcej to polecam ISP+JTAG w jednym. Przyda się.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 06 gru 2007, 23:35

Jeżeli masz wolne PCMCIA to kiedyś widziałem kontroler lpt za około 40zł na allegro, wiec w cenie przystępnej. Z tego co pamiętam to nawet miało wyjście na 5V tylko takie dziwne, kwadratowe i nie mam pojęcia po co :) Tez mam laptopa ale na szczęście mam LPT i COMa :P

Awatar użytkownika
uniseb
-
Kontakt:

Post autor: uniseb » 25 sty 2008, 0:18

Czy ten programator AVR PROG II pod USB będzie odpowiedni dla AT90S2313.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 25 sty 2008, 7:01

Można też sobie złożyć ten programator: http://www.fischl.de/usbasp/

Obsługiwany jest przez pakiet WinAVR. Ew. sam program do obsługi AVRDUDE. Kiedyś go złożyłem i działał. Jedyne co trzeba mieć to programator żeby zaprogramować sobie tą atmege.

ODPOWIEDZ