"Analogowe" końcówki ADC w AVR'ach

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Skrzydlaty
Użytkownik

"Analogowe" końcówki ADC w AVR'ach

Post autor: Skrzydlaty » 25 wrz 2007, 22:57

Własnie spędziłem wieczór i troche nocy nad "pojmowaniem" informacji na temat przetworników w AVR'ach, przekopałem forum, pogooglałem ale niczego konkretnego nie znalazłem. Zajrzałem do datasheed ATMega8535 i ATMega128 ale angielski u mnie baaaardzo kiepsko.
Wobec tego konkretne pytania:
1. Do czego służy końcówka AVCC skoro napięcie na AVCC nie moze sie różnić o więcej niż 0,3V od napięcia na VCC? Jaki więc jest sens jej istnienia?
2. Końcówka GND przy końcówkach przetwornika ma dla niego jakieś znaczenie? (np. dolne napięcie od którego zaczyna sie konwersja?)

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 25 wrz 2007, 23:36

Skrzydlaty pisze:Do czego służy końcówka AVCC skoro napięcie na AVCC nie moze sie różnić o więcej niż 0,3V od napięcia na VCC? Jaki więc jest sens jej istnienia?
AVCC służy do zasilenia przetwornika A/C.
Skrzydlaty pisze:Końcówka GND przy końcówkach przetwornika ma dla niego jakieś znaczenie? (np. dolne napięcie od którego zaczyna sie konwersja?)
Jest to niby analogowa masa. Niby bo jednak wewnątrz procesora jest ona połączona z masą części cyfrowej.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 26 wrz 2007, 11:35

Rozumiem Twoje zdziwienie, Skrzydlaty, ale te dwie koncowki maja sens istnienia. Koncowki GND i AVCC zlokalizowane "przy" przetworniku sluza do jego zasilania. Dzieki takiemu zdublowaniu pinow zasilajacych masz mozliwosc doprowadzenia osobnego zasilania do ADC. Przeklada sie to w prostej mierze na zmniejszenie zaklocen. Wyobraz sobie taka sytuacje: budujesz dwa zasilacze (np. dwa uklady 7805) i jednym zasilasz czesc cyfrowa (duze zaklocenia), a druga tylko przetwornik (male zaklocenia).
Jezeli chcesz rozpoczac zabawe z ADC nie zawracaj sobie tym glowy - podlacz plus zasilania do AVCC i mase do GND i nic sie nie stanie. Osobne zasilanie potrzebne jest tylko w sytuacjach, gdy pomiary musza byc bardzo dokladne. Co wiecej przetwornik ma specjalny tryb pracy: ADC Noise Canceler, ktory pozwala dodatkowo zwiekszyc dokladnosc poprzez wylaczanie procesora na czas pomiaru.
Na poczatek nie przejmuj sie tym :) AVCC = plus zasilania, GND = masa i do przodu :)

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 27 wrz 2007, 16:57

No właśnie wolał bym poznać bliżej te "niuanse", miałem już styczność z przetwornikami ADC w AVR-ach ale chciałbym jeszcze dokładniej wiedzieć o co chodzi z tymi końcowkami.
snow pisze:Jest to niby analogowa masa. Niby bo jednak wewnątrz procesora jest ona połączona z masą części cyfrowej.
Czyli nie może być ona użyta jako "względne" zero? Np. przy podłączonym napięciu 1V względem "normalnej" masy uC?
Jeśli nie da się w ten sposób to można to zrobić w inny?
alaris pisze:Co wiecej przetwornik ma specjalny tryb pracy: ADC Noise Canceler, ktory pozwala dodatkowo zwiekszyc dokladnosc poprzez wylaczanie procesora na czas pomiaru.
jak to wyłączenie procesora??? Czyli podczas pomiaru praca zostaje całkowicie zatrzymana? Timery też?

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 27 wrz 2007, 17:48

Skrzydlaty pisze:Czyli nie może być ona użyta jako "względne" zero? Np. przy podłączonym napięciu 1V względem "normalnej" masy uC?
Niektóre avr'y mają końcówki umożliwiające pomiar różnicowy między dwiema nogami przetwornika.

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 27 wrz 2007, 21:06

A co z tym wyłanczaniem procka na czas pomiarów?

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 28 wrz 2007, 10:22

Z pobieznej lektury noty aplikacyjnej wynika, ze Timery tez sa wylaczane za wyjatkiem T2 pracujacego z kwarcem zegarkowym.
Tryb ADC Noise Canceler wlacza sie za pomoca ustawiania bitow w rejestrze MCUCR. Trzeba pamietac o wlaczeniu przerwan! Gdy rozpoczyna sie pomiar procek jest "usypiany" i zostaje obudzony dopiero po zakonczeniu pomiaru. Takie podejscie sprawia, ze nie ma zaklocen od sygnalu zegarowego, ktory normalnie taktowalby rdzen i peryferia.

ODPOWIEDZ