Nauka programowania mikrokontrolerow od podstaw.
Na złączce programatora http://www.btc.pl/pdf/zl2prg.pdf Rys.3
na pinie 2 - ma być +5V, na pinach 4,6,8,10 - masa
na pinie 2 - ma być +5V, na pinach 4,6,8,10 - masa
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Na przykład użyj zasilania z urządzenia, które chcesz zaprogramować, możesz też użyć 2 baterii R6.Kazik pisze:No jasne ze tak. Tylko czym go zasilic?
Ostatnio zmieniony 29 sie 2007, 17:24 przez Tranzystor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
No to co za problem podłączyć zasilanie do programatora
Na złączu ISP jest przecież zasilanie
Wystarczy podłączyć zasilacz do gniazdka oraz kabel z zasilacza do płytki. Później jak nie masz podłączonego zasilania z ISP to polutować trzeba kilka przewodów.
[ Dodano: 2007-08-29, 18:43 ]
Może masz inny adres portu równoległego w komputerze, powiedz mi czy masz jedno gniazdo drukarkowe
[ Dodano: 2007-08-29, 18:43 ]
Może masz inny adres portu równoległego w komputerze, powiedz mi czy masz jedno gniazdo drukarkowe
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie mam Bascoma, więc mogę się mylić:
SS - Slave Select (wybór urządzenia podrzędnego), jedna z linii interfejsu SPI.

Port drukarkowy jest uważany za najbardziej podatny na uszkodzenia w komputerze, zwłaszcza przez ESD. Chociaż swoją drogą mój jeszcze działa, a robiłem z nim już różne rzeczyTranzystor pisze:Chyba, że masz uszkodzony port drukarkowy... No, ale to nie jest tak łatwo uszkodzić...
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Jak pisałeś port SS przy programowaniu przez SPI nie ma żadnego znaczenia, większe znaczenie ma Reset, ponieważ mikroprocesor zostaje zresetowany i od razu po resecie zostają przesłane do mikroprocesora dane, które odblokowują programowanie mikroprocesora przez ISP. Poczytaj o tym w nocie katalogowe, ja ostatnio programowanie przez ISP całe przerobiłem więc...Guzer pisze:Nie mam Bascoma, więc mogę się mylić:
Port drukarkowy jest uważany za najbardziej podatny na uszkodzenia w komputerze, zwłaszcza przez ESD. Chociaż swoją drogą mój jeszcze działa, a robiłem z nim już różne rzeczyTranzystor pisze:Chyba, że masz uszkodzony port drukarkowy... No, ale to nie jest tak łatwo uszkodzić...
Port drukarkowy wcale nie tak prosto uszkodzić, oczywiście jakbyś był naelektryzowany to tak, ale ja jeszcze żadnego układu nie uszkodziłem
Pozdrawiam