Regulacja jasności oświetlenia (AVR + PWM)

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
rozrabiak
-

Regulacja jasności oświetlenia (AVR + PWM)

Post autor: rozrabiak » 06 lip 2007, 21:36

Witam
To mój pierwszy post na tym forum.
W załączniku jest schemat "wypocony" na szybko. Niektóre elementy są zaznaczone innymi symbolami niż powinny być, ale opis elementu jest prawidłowy. Schemat robiony w Eagle Free.

Co trzeba koniecznie zmienić w tym układzie? Nie będzie problemów? PWM -> MOC3023 -> Triak -> halogen 40W/230V.
Załączniki
Bez nazwy.jpg
Schemat

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 07 lip 2007, 0:00

Przyznam, że przyjrzałem się bardzo ogólnie schematowi. Jest na nim chyba jeden podstawowy błąd - gdzie tutaj synchronizacja dla procesora z zerem sieci? Sterowanie mocą na triaku nie może się odbywać dowolnie sterowanym przebiegiem PWM, ponieważ triak po włączeniu działa tak długo aż nie zaniknie płynący przez niego prąd. Dlatego mówi się też o "zapłonie" triaka. Tak więc mocą można sterować jedynie przez włączenie triaka w odpowiednim momencie przebiegu sieci, później będzie on działał do chwili wystąpienia zerowego napięcia w sieci, niezależnie od jego pobudzania na bramce.

rozrabiak
-

Post autor: rozrabiak » 07 lip 2007, 7:50

Dziękuję za odpowiedź. Z tego co pamiętam, to któryś z układów MOC3xxx przełącza w zerze, ale jest ich trochę i nie przeglądałem. Czy wystarczyłoby wymienić ten jeden element czy wiąże się to z większą ilością przeróbek?

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 07 lip 2007, 11:49

W zerze uruchamia się na przykład MOC3041. Jego zastosowanie w ogóle sprawi, że cały projekt będzie bez sensu...

Nie chodzi o to aby załączyć żarówkę w zerze. Chodzi o to aby załączyć ją później. Na tym polega regulacja mocy w takich układach. Procesor musi wiedzieć kiedy zero w sieci wystąpiło aby wypracować moment załączenia triaka.

Scrobik
-
Kontakt:

Post autor: Scrobik » 04 sie 2007, 17:44

Moze ktos napisze program w asm regualcji mocy z wykozystaniem triaka. Mysle ze to jest ciekawy temat. Ja sie moge za to zabrac ale czy ktorys z kolegow bedzie to sprawdzal w trakcie pisania na forum? Dzieki

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 04 sie 2007, 18:07

Koppel pisze:W zerze uruchamia się na przykład MOC3041. Jego zastosowanie w ogóle sprawi, że cały projekt będzie bez sensu...

Nie chodzi o to aby załączyć żarówkę w zerze. Chodzi o to aby załączyć ją później.
Tak, to jedna z metod. Druga to regulacja grupowa. Po prostu zmieniamy ilość przepuszczonych okresów sieci. Np. jeden okres, przerwa, jednen okres, przerwa; albo: dwa okresy, przerwa, dwa okresy, przerwa... A tutaj taki układ byłby w sam raz. Oczywiście synchronizacja z zerem w sieci dalej będzie potrzebna.
Taka regulacja generuje mniej zakłóceń, ale ma też swoje wady, gdyż są to zmiany impulsowe. Zatem nie każdy odbiornik prądu nadaje się do takiej regulacji.

[ Dodano: 2007-08-04, 19:18 ]
Scrobik pisze:Moze ktos napisze program w asm regualcji mocy z wykozystaniem triaka. Mysle ze to jest ciekawy temat.
Nie trzeba nic pisać. Jeden z przykładowych programów w książce "Mikrokontrolery ATTiny w praktyce" to właśnie regulacja mocy. Program pisany w asm więc po kłopocie.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 06 sie 2007, 13:53

ZbeeGin pisze:
Koppel pisze:W zerze uruchamia się na przykład MOC3041. Jego zastosowanie w ogóle sprawi, że cały projekt będzie bez sensu...

Nie chodzi o to aby załączyć żarówkę w zerze. Chodzi o to aby załączyć ją później.
Tak, to jedna z metod. Druga to regulacja grupowa. Po prostu zmieniamy ilość przepuszczonych okresów sieci. Np. jeden okres, przerwa, jednen okres, przerwa; albo: dwa okresy, przerwa, dwa okresy, przerwa... A tutaj taki układ byłby w sam raz.
Wiem, że istnieje i taka regulacja, jednak praktycznie nadaje się przede wszystkim do regulacji mocy systemów grzewczych. Regulację taką zastosowałem nawet w "Mikroprocesorowej Stacji Lutowniczej". W poście mowa o regulacji jasności oświetlenia. W tym przypadku sens stosowania grupowej regulacji mocy jest mocno dyskusyjny - przy niewielkiej ilości stopni jasności światło będzie po prostu migotać.

Scrobik
-
Kontakt:

Post autor: Scrobik » 09 sie 2007, 22:50

Program mam juz prawie gotowy w C. Jeszcze tylko test praktyczny. Ale nie wiem jakiego ukladu uzyc do wykrywania zera w sieci. Wyjscie tego ukladu podlaczone badzie do INT1. Dzieki za podpowiedz.

[ Dodano: 2007-08-09, 23:56 ]
Znalzlem cos takiego do wykrywania zera http://mirley.firlej.org/uk_wykrywania_zera Moze ktos zna cos mniej skomplikownaego?
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Scrobik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 10 sie 2007, 9:13

Na załączonym obrazku przedstawiam fragment schematu mojej stacji z układem wykrywania zera. Zmiana stanu na wyjściu układu występuje w chwili przejścia napięcia sieci przez zero. W praktyce przerwanie powinno więc reagować na oba zbocza.
Załączniki
zero.GIF
Fragment schematu "Mikroprocesorowej Stacji Lutwoniczej"
(5.55 KiB) Pobrany 7511 razy

rozrabiak
-

Rozwijamy temat :)

Post autor: rozrabiak » 15 sie 2007, 8:43

Witam!
Panowie, a co myślicie o tym, żeby do detekcji przejścia przez zero wykorzystać wbudowany w uPC komparator i w przerwaniu z komparatora załączać triaka? (załącznik 'Użycie komparatora') Mniej elementów na płytce. Sygnał zza transformatora poprowadzić na wejście komparatora (np. poprzez dzielnik z rezystorów 1%).
Załączniki
Bez nazwy2.jpg
Użycie komparatora

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 18 sie 2007, 22:11

rozrabiak pisze:żeby do detekcji przejścia przez zero wykorzystać wbudowany w uPC komparator i w przerwaniu z komparatora załączać triaka?
Wszystko zależy od sposobu podłączenia. Na przykład w moim schemacie problem jest taki, że na wejściu komparatora pojawia się napięcie ujemne, a tego procesor nie zniesie. Nie polecam podłączania do wejść komparatora bez rezystorów ograniczających, część z nich ma na wejściu elementy zabezpieczające przed zbyt wielką różnicą napięć na wejściach i w takiej konfiguracji może przez nie popłynąć większy prąd.

rozrabiak
-

Post autor: rozrabiak » 19 sie 2007, 6:53

Koppel pisze: ...Nie polecam podłączania do wejść komparatora bez rezystorów ograniczających, część z nich ma na wejściu elementy zabezpieczające przed zbyt wielką różnicą napięć na wejściach i w takiej konfiguracji może przez nie popłynąć większy prąd.
Na powyższym schemacie nie ma takich rezystorów, gdyż jest to schemat żywcem przerysowany z noty katalogowej LM393. Nawiasem mówiąc, wykonany już praktycznie i działa:) Jednak w drugiej wersji na wejściu podłączonym do źródła sygnału podłączyłem dzielnik napięcia wykonany z rezystorów 5.1kΩ, co dało napięcie na wejściu komparatora 7.3V.

ODPOWIEDZ