Programator pony stk

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
superjerry
-

Programator pony stk

Post autor: superjerry » 15 sie 2007, 3:14

Witam!

Podłączyłem już ATTiny2313 z programatorem ISP (pony stk-200 - autorstwa: Tasza) oraz z komputerem, no i dodałem zasilanie (jako zasilacz 5V wykorzystałem do tego łącze USB).
Całość jest zmontowana na razie na uniwersalnej płytce montażowej i... nie chodzi... :(
Tzn. Dokładnie sytuacja wygląda tak, że dioda na programatorze się świeci (dostaje zasilanie), kable podłączone są do odpowiednich portów w moim laptopie, napięcie na USB jest (zresztą dioda się świeci, więc jest).
System operacyjny to:
1. Linux Debian - kernel 2.6.21
2. Windows 2000

Sterownik giveio.sys jest zainstalowany do systemu Widnows.

Jedyne czego nie jestem pewien obecnie to spraw związanych z zasilaniem i kwarcem do mikrokontrolera (czy trzeba go programować z włączonym kwarcem czy nie).
Avrdude generuje mi taki błąd:

Kod: Zaznacz cały

Device not responding
initialization failed rc=-1
Mam pytanie czy na tym rysunku, który Ci przesłałem wszystko jest dobrze podłączone?

[center]Obrazek[/center]

Pozdrawiam! Jarek

P.S. Zrobiłem nawet drugi programator (tzw. BSD), ale on także nie działa (podłączony jest tak samo, tyle że mikrokontroler dostaje napięcie bezpośrednio od portu USB).

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 16 sie 2007, 10:00

Połączenia są w porządku.
superjerry pisze:czy trzeba go programować z włączonym kwarcem czy nie
Może inaczej - do programowania szeregowego kontroler musi być taktowany,
jakkolwiek - wewnętrznym oscylatorem, zewnętrznym kwarcem...
Nie wiem jak masz ustawione fuse-bity, więc profilaktycznie zapnij na piny 4,5
kwarc jakieś 8MHz, piny 4,5 przez pojemności 22pF podłącz do GND. Może ruszy...

N.

ODPOWIEDZ