Coś namieszałem w Fusbitach w Tiny2313
Coś namieszałem w Fusbitach w Tiny2313
Witam
Chciałem zmienic oscylator z wew na zew 8MHz i niestety lipa coś nie poszło tak
W tej chwili mam brak komunikacji z procesorem
Dodam że używam programatora STK200
Wiem że mógłby pomóc jakiś lepszy programator proszę o ewentualny link jak taki wykonać
Chciałem zmienic oscylator z wew na zew 8MHz i niestety lipa coś nie poszło tak
W tej chwili mam brak komunikacji z procesorem
Dodam że używam programatora STK200
Wiem że mógłby pomóc jakiś lepszy programator proszę o ewentualny link jak taki wykonać
-
ZbeeGin
Poszukaj na forum - jest temat mojego autorstwa o programatorze równoległym, który tutaj może okazać się bezcenny.
Są jednak jeszcze inne sposoby reanimacji. Zajrzyj do noty katalogowej w jaki sposób można jeszcze taktować ten procesor. Jeśli żaden z nich nie zadziała to pozostaje w/w programator lub nowy procesor (a stary na lepsze czasy).
Są jednak jeszcze inne sposoby reanimacji. Zajrzyj do noty katalogowej w jaki sposób można jeszcze taktować ten procesor. Jeśli żaden z nich nie zadziała to pozostaje w/w programator lub nowy procesor (a stary na lepsze czasy).
-
elektronWielki
- Użytkownik
Mam drugiego procka którego chciałbym ustawić na zew. kwarc o wartości 4MHz
Czy te ustawienia są poprawne ??
Jak przestawię te wartości to co dalej trzeba zrobić ??
Czy potem przy pisaniu programów w bascom będę musiał wpisywać
W tym procku w którym namieszałem ustawiłem
Czy te ustawienia są poprawne ??
Kod: Zaznacz cały
Fusebit C: 1 Divide clock by 8 disabled
Fusebit A987: 1111:1111 External XTAL Czy potem przy pisaniu programów w bascom będę musiał wpisywać
Kod: Zaznacz cały
$crystal=4000000Kod: Zaznacz cały
Fusebit A987: 0000:External clock-
ZbeeGin
Tak, będzie to poprawne ustawienie.tomson pisze:Mam drugiego procka którego chciałbym ustawić na zew. kwarc o wartości 4MHz
Czy te ustawienia są poprawne ??Kod: Zaznacz cały
Fusebit C: 1 Divide clock by 8 disabled Fusebit A987: 1111:1111 External XTAL
Podłączyć kwarc do wyprowadzeń XTAL1, XTAL2 oraz dodać kondensatory do masy o wartości 30pF.tomson pisze:Jak przestawię te wartości to co dalej trzeba zrobić ??
Będzie to najlepsze rozwiązanie. Nie zapomnij także o poprawnym określeniu procesora w $REGFILE.tomson pisze:Czy potem przy pisaniu programów w bascom będę musiał wpisywaćKod: Zaznacz cały
$crystal=4000000
Zatem musisz sobie zrobić generator 1MHz i podłączyć go do XTAL1. Po uruchomieniu programator powinien wykryć procesor i będziesz mógł przestawić fuse-bit na odpowiednią wartość. Najlepiej domyślną (Internal RC oscillator @8Mhz, Divide clock by 8: Enabled).W tym procku w którym namieszałem ustawiłemKod: Zaznacz cały
Fusebit A987: 0000:External clock