O co chodzi z FAST-PWM?
O co chodzi z FAST-PWM?
Witam.
Mam wielką prośbę czy mógł by mi ktoś napisać do czego służą poszczególne rejestry odpowiedzialne za konfigurowanie trybu fastPwm.
Z datasheetu nic kompletnie nie rozumiem. Na początku myślałem że jeśli interesuje mnie częstotliwość 8 bitowa to ustawiam timer aby liczył od 0 do 256 rejestrem TCNT, a do rejestru OCR1 wpisuje wartość przy której ma pojawić się stan niski, z kolei przy dojściu TCNT do 256 ma być stan wysoki.
Wydawało mi się też że OCR1 definiuje wartość TOP, a TCNT wartość MAX jednak z opisu wynika że jest na odwrót ( tak to zrozumiałem ponieważ między jnnymi napisali, że licznik zlicza od BOTTOM do TOP! a nie do MAX ).
Tak czy owak mam mętlik w głowie i nic z tego nie rozumiem .
Proszę o jakąś pomoc
Pozdrawiam.
Mam wielką prośbę czy mógł by mi ktoś napisać do czego służą poszczególne rejestry odpowiedzialne za konfigurowanie trybu fastPwm.
Z datasheetu nic kompletnie nie rozumiem. Na początku myślałem że jeśli interesuje mnie częstotliwość 8 bitowa to ustawiam timer aby liczył od 0 do 256 rejestrem TCNT, a do rejestru OCR1 wpisuje wartość przy której ma pojawić się stan niski, z kolei przy dojściu TCNT do 256 ma być stan wysoki.
Wydawało mi się też że OCR1 definiuje wartość TOP, a TCNT wartość MAX jednak z opisu wynika że jest na odwrót ( tak to zrozumiałem ponieważ między jnnymi napisali, że licznik zlicza od BOTTOM do TOP! a nie do MAX ).
Tak czy owak mam mętlik w głowie i nic z tego nie rozumiem .
Proszę o jakąś pomoc
Pozdrawiam.
-
ZbeeGin
Tryb Fast-PWM generalnie nie jest "symetryczny". Licznik liczy tylko w przód, rozpoczynając od zera (BOTTOM). Po "przepełnieniu" lub dojściu do wartości ustalonej np. przez dodatkowy rejestr(MAX), zeruje się i znów liczy w górę. Jeśli zawartość licznika TCNTnx zrówna się z zawartością rejestru OCRnx to stan końcówki zmienia się - zwykle na stan niski. Po "przepełnieniu" lub zliczeniu do wartości ustalonej (TCNTnx=MAX), stan końcówki powraca w stan poprzedni - zwykle w stan wysoki. Oczywiście sygnał ten można odwrócić poprzez zmianę bitów COMnx.
Jeśli zatem do rejestru OCRnx wpiszesz zero to na wyjściu pojawi się tylko impuls w postaci szpilki. Zaś wpisanie do rejestru OCRnx wartości równej MAX spowoduje, że żaden impuls się nie pojawi.
W wielu wypadkach dla licznika 16-bitowego wartość TOP/MAX nie będzie równa 65535 (0xFFFF)!! O wartości TOP/MAX decyduje rozdzielczość licznika. Dla przykładu 10-bitowy PWM licznika Timer1 układu AT90s8515 posiada wartość TOP równą 1023 (0x03FF). Pozostałe dostępne w tym układzie rozdzielczości: 8-, 9-bitowe mają odpowiednio mniejszą wartość TOP narzucaną sprzętowo.
Nie napisałeś o jaki procesor ci chodzi, więc szczegółów podać nie mogę...
Jeśli zatem do rejestru OCRnx wpiszesz zero to na wyjściu pojawi się tylko impuls w postaci szpilki. Zaś wpisanie do rejestru OCRnx wartości równej MAX spowoduje, że żaden impuls się nie pojawi.
W wielu wypadkach dla licznika 16-bitowego wartość TOP/MAX nie będzie równa 65535 (0xFFFF)!! O wartości TOP/MAX decyduje rozdzielczość licznika. Dla przykładu 10-bitowy PWM licznika Timer1 układu AT90s8515 posiada wartość TOP równą 1023 (0x03FF). Pozostałe dostępne w tym układzie rozdzielczości: 8-, 9-bitowe mają odpowiednio mniejszą wartość TOP narzucaną sprzętowo.
Nie napisałeś o jaki procesor ci chodzi, więc szczegółów podać nie mogę...
Ostatnio zmieniony 17 sty 2007, 18:26 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za odpowiedź, procek to Atmega 16.
I co właściwie oznacza TOP wydawało mi się, że TOP jest to poprostu zrównanie OCRnx i TCNT przy którym zostaje ustawiony stan na odnodze uP, po czym licznik zlicza dalej do MAX kiedy to zmieni stan nogi na przeciwny.
Z tego co napisałeś to po dojściu do TOP licznik od razu się zeruje, w takim razie czym jest MAX !!!
Licznik liczy tylko w przód, rozpoczynając od zera (BOTTOM).
Nie wiem czy dobrze zozumiałem ale BOTTOM nie oznacza zera tylko liczbe od której timer zaczyna zliczać, i jeżeli podam do rej. OCRnx wartość mniejszą niż BOTTOM to wyrzuci jeden impuls? Gdy zaś dam OCRnx==BOTTOM lub OCRnx==MAX nie będzie żadnych szpilek?Jeśli zatem do rejestru OCRnx wpiszesz zero to na wyjściu pojawi się tylko impuls w postaci szpilki. Zaś wpisanie do rejestru OCRnx wartości równej BOTTOM - lub MAX w zależności od możliwości licznika - spowoduje, że żaden impuls się nie pojawi.
I co właściwie oznacza TOP wydawało mi się, że TOP jest to poprostu zrównanie OCRnx i TCNT przy którym zostaje ustawiony stan na odnodze uP, po czym licznik zlicza dalej do MAX kiedy to zmieni stan nogi na przeciwny.
Z tego co napisałeś to po dojściu do TOP licznik od razu się zeruje, w takim razie czym jest MAX !!!
-
ZbeeGin
Na początek małe wyjaśnienie definicji. Zmieniłem treść posta wyżej, gdyż Moje założenia były... poprostu błędne.nasiono pisze:Z tego co napisałeś to po dojściu do TOP licznik od razu się zeruje, w takim razie czym jest MAX !!!
BOTTOM - jest to wartość od której licznik zaczyna zliczać i do której powraca przy przepełnieniu w trybach FastPWM, w pozostałych trybach oznacza wartość od której licznik zlicza w górę i do której zlicza w dół,
TOP - jest to wartość do której licznik zlicza w górę i od której liczy w dół w pozostałych trybach pracy PWM.
MAX - to wartość do której licznik zlicza i po osiągnięciu której zeruje się do wartości BOTTOM w trybie FastPWM.
BOTTOM generalnie oznacza 0, chyba że licznik posiadał będzie jakąś wartość przed uruchomieniem trybu PWM. Nota katalogowa nic nie mówi co zrobi licznik i czy przyadkiem nie wyzeruje się automatycznie. Wspomniana przez Ciebie operacja nie wygeneruje niczego, bo wewnętrzny mechanizm buforowania zapisu na to nie pozwoli. PWMy w AVR są tzw. glitch-free i mają dodatkowy bufor który przepisze się dopiero po osiągnięciu warotści TOP/MAX lub BOTTOM w zależności od trybu pracy.nasiono pisze:Nie wiem czy dobrze zozumiałem ale BOTTOM nie oznacza zera tylko liczbe od której timer zaczyna zliczać, i jeżeli podam do rej. OCRnx wartość mniejszą niż BOTTOM to wyrzuci jeden impuls?
W/g noty: Nie nie będzie, stany na wyjściach będą stabilne.nasiono pisze:Gdy zaś dam OCRnx==BOTTOM lub OCRnx==MAX nie będzie żadnych szpilek?
Myślę, że definicja czym jest TOP, BOTTOM, MAX wyjaśni te wątpliwości.nasiono pisze:I co właściwie oznacza TOP wydawało mi się, że TOP jest to poprostu zrównanie OCRnx i TCNT przy którym zostaje ustawiony stan na odnodze uP, po czym licznik zlicza dalej do MAXkiedy to zmieni stan nogi na przeciwny.
Przeczytałem kilka razy datasheeta i inne źródła, chyba mi się rozjaśniło prosze mnie poprawić jeśli się myle ale FAST-PWM ma kilka trybów które właściwie dyktują wartość przy której licznik się zeruje. W zależności od trybu wpisujemy tą wartośc do rejestru ICR dzięki czemu mozemy generwoać jednoczesnie 2 przebiegi na 2 nogach różniących się wypełnieniem, lub też wartość wpisujemy do rej. OCR1A i uzyskujemy przebieg tylko na jednej odnodze. Te 2 tryby pozwalają na dodatkową regulacje częstotliwości. Można też ustawić sztywną wartość na 8-9-10 bit. Czy tak jest w istocie dobrze zrozumiałem ?
Spróbowałem napisać prosty programik z wykorzystaniem trybu 8-bit :
Licznik co prawda ustawia przy zrównaniu wyprowadzenie ale przy dojściu do MAX nie zeruje się na BOTTOM i nie przestawia nogi tylko zaczyna dekrementować do zera przestawiając stan nogi przy 128 na przeciwny i tak w kółko ( 0 +++ 128 L +++ 255 --- 128 H --- 0). Jak to właściwie jest?
Spróbowałem napisać prosty programik z wykorzystaniem trybu 8-bit :
Kod: Zaznacz cały
DDRD=0xFF;
TCCR1A|=(1<<COM1A1)|(1<<COM1A0)|(1<<WGM10);
TCCR1B|=(1<<WGM12)|(1<<CS11)|(1<<CS10);
//TCNT1=0;
OCR1A=128;-
ZbeeGin
Jeśli chodzi o symulację w AVR Studio to on właśnie może to tak pokazać. Też próbowałem symulować różne tryby PWM ale jak widać nie radzi sobie z tym dobrze.Licznik co prawda ustawia przy zrównaniu wyprowadzenie ale przy dojściu do MAX nie zeruje się na BOTTOM i nie przestawia nogi tylko zaczyna dekrementować do zera przestawiając stan nogi przy 128 na przeciwny i tak w kółko ( 0 +++ 128 L +++ 255 --- 128 H --- 0). Jak to właściwie jest?
Owszem. Nie zagłębiałem się tak daleko - to już Twoja działka.nasiono pisze:(...) FAST-PWM ma kilka trybów które właściwie dyktują wartość przy której licznik się zeruje. (...)
-
ZbeeGin
Tak rzeczywiście PWM chodzi jak powinien zeruje sie przy przejściu przez MAX tylko symulator szwankuje sprawdziłem to dając w głównej pętli while warunek
dzięki czemu wiem że po przejściu przez 255 się zeruje.
Problem rozwiązany, dziękuje za pomoc i pozdrawiam!
[ Dodano: 2007-01-20, 10:24 ]
Mam jeszcze pytanko czy wypełnienie można zmieniać normalnie w pętli programu, czy tylko w przerwaniu ewentualnie w instrukcji oczekiwania na zmiane flagi?
Kod: Zaznacz cały
while(1){
if(bit_is_set(PIND,PD5))
{
licznik[0]=TCNT1;
delayus(205);
licznik[1]=TCNT1;
delayus(1);
licznik[2]=TCNT1;
delayus(5);
licznik[3]=TCNT1;
LCD_putint(licznik[0],10);LCD_putstr_P(PSTR(","));
LCD_putint(licznik[1],10);LCD_putstr_P(PSTR(","));
LCD_putint(licznik[2],10);LCD_putstr_P(PSTR(","));
LCD_putint(licznik[3],10);Problem rozwiązany, dziękuje za pomoc i pozdrawiam!
[ Dodano: 2007-01-20, 10:24 ]
Mam jeszcze pytanko czy wypełnienie można zmieniać normalnie w pętli programu, czy tylko w przerwaniu ewentualnie w instrukcji oczekiwania na zmiane flagi?
-
ZbeeGin
Zmianę wypełnienia możesz wykonać w dowolnym momencie. Jednak z powodu systemu podwójnego buforowania, zmiana ta nie będzie natychmiastowa i dopiero po przepełnieniu licznika nowa wartość zostanie uwzględniona. Z tego też powodu nie ma sensu oczekiwać na zmianę stanu flagi OCF, gdyż w takim przypadku zmiana wypełnienia byłaby opóźniona o jeden cały cykl licznika.nasiono pisze:Mam jeszcze pytanko czy wypełnienie można zmieniać normalnie w pętli programu, czy tylko w przerwaniu ewentualnie w instrukcji oczekiwania na zmiane flagi?