Witam
Mam pewny układ nadajnika oparty na Atmedze32. Wszystko działa poprawnie i poustawiałem już nawet fusebity programatorem. Aby zaobserwować wyniki działania programu postanowiłem podłączyć do Atmegi wyświetlacz LCD standardowy 2x20 oparty na sterowniku HD44780.
No i w tym momencie wszystko przestaje działać. Nie wiem dlaczego napięcie na płytce siada z 5V do 2,5V i potem stopniowo do 1,5V. Wyświetlacz w ogóle się nie pali, ale 7805 grzeje się niesamowicie. Po odłączeniu LCD wszystko wraca do normy.
Zasilacz 9V podłączony jest na wejście stabilizatora 7805 (plus kondensator ceramiczny 100n i elektrolit 220u do masy) i to jest wszystko. Nie mam żadnego mostka. Może to jest przyczyną tego??
Mam nadzieję, że ująłem problem szczegółowo.
Bardzo proszę o jakieś sugestie co do rozwiązania problemu
Spada poziom Vcc po podłączeniu LCD
LM7805 ma chyba prąd wyjściowy do 1A.
Przed chwilą przerwałem sobie ścieżkę z ciekawości i sprawdziłem miernikiem, że po podłączeniu LCD płynie prąd 1,7A. Nie wiem dlaczego. Czy jak się nic nie pali na wyświetlaczu to możliwe, żeby nagle płynął taki prąd??
Czy ja może coś źle podłączyłem i dlatego taki prąd?? Jest to możliwe??
Wyświetlacz to WC2002B(kiedyś go kupowałem razem z płytką ewaluacyjną do kontrolerów z rodziny 8051)
Wg noty katalogowej to powinien pobierać jakoś do 200mA
Przed chwilą przerwałem sobie ścieżkę z ciekawości i sprawdziłem miernikiem, że po podłączeniu LCD płynie prąd 1,7A. Nie wiem dlaczego. Czy jak się nic nie pali na wyświetlaczu to możliwe, żeby nagle płynął taki prąd??
Czy ja może coś źle podłączyłem i dlatego taki prąd?? Jest to możliwe??
Wyświetlacz to WC2002B(kiedyś go kupowałem razem z płytką ewaluacyjną do kontrolerów z rodziny 8051)
Wg noty katalogowej to powinien pobierać jakoś do 200mA
tak też doszedłem sam do tego.
Źle rozszyfrowałem piny z wyjścia taśmy od wyświetlacza i miałem odwrotnie podłączone zasilanie z masą.
Mam pytanie. Skoro płynął taki duży prąd 1,7A to znaczy, że popłynął on przez wyświetlacz LCD tak?? Jakieś zwarcie się prawie zrobiło tak??
Czy grozi to mojemu wyświetlaczowi śmiercią??
Nie wiem czy dobrze rozumuję.
Źle rozszyfrowałem piny z wyjścia taśmy od wyświetlacza i miałem odwrotnie podłączone zasilanie z masą.
Mam pytanie. Skoro płynął taki duży prąd 1,7A to znaczy, że popłynął on przez wyświetlacz LCD tak?? Jakieś zwarcie się prawie zrobiło tak??
Czy grozi to mojemu wyświetlaczowi śmiercią??
Nie wiem czy dobrze rozumuję.
Nie powinno się nic zepsuć... Gdy ja uruchamiałem pierwszy wyświetlacz, to też podłaczyłem na odwrót zasilanie i długotrwale płynął bardzo duży prąd a wyświetlacz po dziś dzień działa. Najprawdopodobniej jest tam dioda miedzy +5v a GND normalnie w kierunku zaporowym, po podłaczeniu na odwrót zwiera napiecie i napięcie ujemnie nie idzie na reszte wyświetlacza.