Witam serdecznie.Krotko.
ATmega32 caly czas wysyla ten sam znak, chcialbym go odebrac po stronie PC.
Ale w hyperterminalu mam same krzaczki. Sam pisalem program w C++ z uzyciem ComPort, ale czesto wywala FrameErroe.To pewnie przez zerowy bit stopu.
Hexa wrzucam ispprog, mam tez pony prog. Prosze o pomoc
aha, zegar 18.432MHz
Pozdrawiam
w zalacznikach mam konfiguracje fusebits oraz to co odebral hyperterminal
ATmega32 i rs232
ATmega32 i rs232
- Załączniki
-
- FuseBits
- FuseBits.jpg (47.34 KiB) Przejrzano 3345 razy
-
- dane przechwycone przez Hyperterminal
- hyperterm.jpg (92.66 KiB) Przejrzano 3345 razy
-
- kod programu
- kod.jpg (45.62 KiB) Przejrzano 3345 razy
Init?
Rzeczywiscie, chyba masz racje co do inicjacji USARTa. sprawdze to dzis. Natomiast pytanie o funkcje USART_Transmit. Ona wysyla chary.Czyli zeby wyslac np. 5 (int) to trzeba dac USART_Transmit((char)5) ?
Chyba tak, Bo jak zwarlem piny Rx i TX na porcie COM to w hiperterminalu pojawialy mi sie 2 znaki na raz te same, np aabbcc ... Korzystam z komponentu ComPort. Tam sa nastepujace metody do odczytu portu:
ReadChar, ReadString i ReadLine. Czym sie roznia 2 pierwsze, bo raczej tylko one mnie interesuja?
Pozdrawiam[/list]
[ Dodano: 2006-10-21, 14:28 ]
WItam ponownie
komunikacja dziala, nalezy uwaznie dobierac wartosc kwarcu. teraz mam 8MHz.Blad jest 0.2%. Jedna uwaga bo funkcja USART_Transmit mozna wysylac tylko char. Na pozostalych typach nalezy wykonac rzutowanie.
Pzodrawiam
doctor
Chyba tak, Bo jak zwarlem piny Rx i TX na porcie COM to w hiperterminalu pojawialy mi sie 2 znaki na raz te same, np aabbcc ... Korzystam z komponentu ComPort. Tam sa nastepujace metody do odczytu portu:
ReadChar, ReadString i ReadLine. Czym sie roznia 2 pierwsze, bo raczej tylko one mnie interesuja?
Pozdrawiam[/list]
[ Dodano: 2006-10-21, 14:28 ]
WItam ponownie
komunikacja dziala, nalezy uwaznie dobierac wartosc kwarcu. teraz mam 8MHz.Blad jest 0.2%. Jedna uwaga bo funkcja USART_Transmit mozna wysylac tylko char. Na pozostalych typach nalezy wykonac rzutowanie.
Pzodrawiam
doctor