Problem z ATTiny2313

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
urqell
-
Kontakt:

Problem z ATTiny2313

Post autor: urqell » 21 wrz 2006, 23:07

Zacząłem się bawić fusebitami w procku ATTiny2313 i dobrze się to nie skończyło. Teraz nie mogę nic z nim zrobić.
Zaznaczyłem na rysunku z tego co pamiętam jak ustawiłem fusebity:

Obrazek

Tam gdzie jest fusebit KL chyba wybrałem 4MHz.

Wcześniej po zmianie fusów było dobrze ale jak chciałem zrobić lepiej i ustawiłem fusebit A987 na zewnętrzny kwarc to... chyba muszę lecieć po nowy procek :cool:

Nie mam równoległego programatora :neutral:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 22 wrz 2006, 5:56

Nie musisz biegać po nowy procek. Zrób sobie generator na 555 lub na bramkach, którego częstotliwość wyjściowa będzie powyżej 100kHz. Podłącz wyjście tegoż generatora do XTAL1 i ponownie spróbuj skomunikować się z procesorem. Uwaga! Wyjście XTAL1 nie powinno być niczym innym obciążone, a wyjście XTAL2 powinno wisieć "w powietrzu".

Jeśli nawiążesz komunikację, to przestaw fuse-bit'y na bardziej poprawne. Jeśli nie, to podnieś częstotliwość generatora i spróbuj ponownie.

Awatar użytkownika
urqell
-
Kontakt:

Post autor: urqell » 22 wrz 2006, 7:40

DZIAŁA!!!
Obrazek

Jesteś wielki ZbeeGin

[ Dodano: 2006-09-22, 21:44 ]

A jak ustawić fusy, żeby procek pracował na zewnętrznym kwarcu?

Awatar użytkownika
matelektronik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matelektronik » 23 wrz 2006, 13:34

Ja mam kilka atmega8 uwalonych fuse bitami... Czy tez moge je w taki sposob odblokowac?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 23 wrz 2006, 13:45

urqell pisze:A jak ustawić fusy, żeby procek pracował na zewnętrznym kwarcu?
Fusebit C: 1 Divide clock by 8 disabled
Fusebit A987: 1111:1111 External XTAL
matelektronik pisze:Ja mam kilka atmega8 uwalonych fuse bitami... Czy tez moge je w taki sposob odblokowac?
Spróbuj... Jeśli nie pomoże to należy przejrzeć dokumentację z jakimi innymi źródłami sygnałów zegarowych może pracować Mega8 (RC, kwarc, ceramik). Ale jeśli zablokowałeś SPI (SPIEN = 0) lub RESET (RSTDSBL = 0) to ratuje cię tylko równoległy.

ODPOWIEDZ