mam problem instrukcją if then przy programowaniu Atmega 8515. chciałem użyć tej instrukcji do obsługi przycisku ale mikrokontroler nie reaguje na przycisk, montaz jest napewno dobry.
w programie wpisałem :
If pinc.5 = 0 then gosub
aby skoczyć do podprogramu wcześniej ustawiłe pinc.5 jako input i dalej nic co mozna na to poradzić
za szybką pomoc z góry serdecznie dziękuje
instrukcja If.. then
Samo GOSUB? A gdzie podprogram?
Powinno być
(...)
If pinc.5=0 then gosub podprogram
(...)
podprogram:
(...)
Powinieneś też podciągnąć wejście do plusa przez rezystor (lub załączyć wewnętrzny tranzystor podciągający)
Inna sprawa - BASCOM ma bardzo fajne polecenie (no może nie całkiem fajne - ja go nie lubię), które zwie się DEBOUNCE
Zajrzyj do help'a, jest w polskiej wersji na Elportalu - Zbyszek Gibek nie po to się napracował, by pomoc po polsku była nieużywana (nie piszę tego złośliwie, ale wpierw instrukcję należy przeczytać)
Pozdrawiam!
Marcin "Max" G.
Powinno być
(...)
If pinc.5=0 then gosub podprogram
(...)
podprogram:
(...)
Powinieneś też podciągnąć wejście do plusa przez rezystor (lub załączyć wewnętrzny tranzystor podciągający)
Inna sprawa - BASCOM ma bardzo fajne polecenie (no może nie całkiem fajne - ja go nie lubię), które zwie się DEBOUNCE
Zajrzyj do help'a, jest w polskiej wersji na Elportalu - Zbyszek Gibek nie po to się napracował, by pomoc po polsku była nieużywana (nie piszę tego złośliwie, ale wpierw instrukcję należy przeczytać)
Pozdrawiam!
Marcin "Max" G.