Bascom AVR (AVT3500)- standard 90S2313?
Bascom AVR (AVT3500)- standard 90S2313?
Dlaczego podczas pracy na bascomie z zestawem AVT3500 przy zmianie mikrokontrolera (na płytce) na np ATTiny2313 układ powraca do "standardowego" 90S2313 (w ustawieniach) i przy próbie kompilacji pokazuje się alert, że chipy są niezgodne? Wtedy każdorazowo muszę zmieniać na właściwy chip. Czy nie można raz ustawić ATTiny2313 tak aby pozostał do wyboru nastepnego (innego) procka? To samo z LCD - program ciągle wybiera sobie 16x1 standardowo. Dlaczego nie zapamiętuje mojego ostatniego wyboru?? Dlaczego Bascom ciągle (przy próbie "wgrania" innego programu do procka) ustawia sobie 90S2313. Czy w tym demo jest to chip domyślny? To irytujące!!
-
ZbeeGin
W każdej wersji BASCOM AVR domyślnym procesorem jest 2313. Jest to przecież najbardziej popularna kostka.
Co do procesora jeśli nie chcesz za każdym razem wchodzić w opcje kompilatora, to w programach w pierwszej linijce dopisz dyrektywę:
Lub tez jak radził michal17 wybierz w opcjach Tiny2313, twój ulubiony LCD, port 1Wire itd, itp; i potem naciśnij DEFAULT, a wtedy ta konfiguracja stanie się DOMYŚLNĄ dla nowo pisanych programów - sprawdziłem przed chwilą (BASCOM 1.11.8.3 Full).
Tylko nie zapomnij:
1. Zamknąć wszystkie otwarte okna edycji przed tymi zmianami.
2. Nacisnąć tego przycisku dla każdej
z zakładek w której coś sobie domyślnie ustawisz.
3. Zamknąć BASCOMa i uruchomić ponownie by dało to efekt.
Co do procesora jeśli nie chcesz za każdym razem wchodzić w opcje kompilatora, to w programach w pierwszej linijce dopisz dyrektywę:
Kod: Zaznacz cały
$REGFILE = "attiny2313.dat"Tylko nie zapomnij:
1. Zamknąć wszystkie otwarte okna edycji przed tymi zmianami.
2. Nacisnąć tego przycisku dla każdej
3. Zamknąć BASCOMa i uruchomić ponownie by dało to efekt.
-
ZbeeGin
..ja to rozumiem tak: default ustawia stan domyślny, który został "wprowadzony" przez producenta programu. Takie jest moje zdanie. Poza tym nie wiem czy "def" w nazwie nie decyduje o kolejności tzn priorytecie danego procka - przyjrzyjcie się nazwom.. ew. możliwe, że prymitywna zmiana nazwy attiny2313.dat na 2313def.dat coś tu pomoże..tak tylko teoretyzuję..
-
ZbeeGin
W dymku do tego polecenia jest napisane, że jak klikniesz to bieżące ustawienia stają się domyślne dla nowych programów. To jest sprawa bezdyskusyjna. Co innego to, że polecenie nie działa.seg pisze:..ja to rozumiem tak: default ustawia stan domyślny, który został "wprowadzony" przez producenta programu.
Możesz zamienić nazwy plików, tylko czy nie skomplikujesz sobie "życia" jak kiedyś o tym zapomnisz...
Szukałem czy ktoś raportował takowy problem na forum BASCOM-a u źródła. Niestety nic nie znalazłem. Tak samo "przekopanie" rejestru windows nic nie wniosło. Chyba trzeba się z tym pogodzić...
...:::dodano póżniej:::...
Ale możesz też zastosować pewną sztuczkę, w celu obejścia problemu - ale tylko dla nowo pisanych programów. Pobierz z załącznika plik konfiguracji. Rozpakuj go i umieść w katalogu gdzie zainstalowałeś BASCOM AVR (np. C:\Program File\MCS Electronics\BASCOM-AVR-DEMO\). Jak otworzysz BASCOMa i klikniesz "New" to utworzy się nowe okno edycyjne "noname1", a plik noname1.cfg stanie się wtedy jego domyślnym źródłem konfiguracji kompilatora!