Projekty uP+LAN w EP, serwer FTP

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Projekty uP+LAN w EP, serwer FTP

Post autor: mariusz_edw » 19 kwie 2006, 19:21

Witam.

Dobrze się dzieje, że w EP pojawia się coraz więcej projektów urządzeń uP wykorzystujących LAN. Jestem pod wrażeniem. Oby tak dalej! :)

Jak na łamy któregoś z przyszłych numerów trafi prosty serwer FTP współpracujący z dyskiem twardym IDE, to już będę całkiem happy :D. Jakby "to" potrafiło jeszcze śledzić i radziłoby sobie z dynamicznymi IP (wykorzystaanie np. z łączem neostradowym), to byłaby to już pełna rewelacja!

No to jak? Kiedy się będzie można spodziewać takiego projekciku?

W każdym będź razie jestem zainteresowany :D

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 19 kwie 2006, 20:08

jakimś automatem te posty wstawiasz na dwa fora jednocześnie :?:
http://forum.ep.com.pl/viewtopic.php?p=64097#64097
:roll:

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 19 kwie 2006, 20:14

Bawię się Ctrl+A, Ctrl+C, Ctrl+V, echh... tak to już jest kiedy powstaje X forów i nie wiadomo gdzie najlepiej napisać... ;)

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 19 kwie 2006, 20:23

Witam!

Mariusz nie tylko ten post wkleił na innym forum ;)

Ale muszę się zgodzić, że projekt w EP jest bardzo ciekawy. Ja wymontowałem transformatorek z uszkodzonej płyty głównej, a jak wpadnie mi w łapki jakaś z Realtekiem, to i ten układ wymontuję :)
No ale części to nie wszystko - muszę jeszcze rozwiązać problemy software'owo-sprzętowe, czyli po prostu rozgryźć sposób komunikacji "w sieci".
A ten projekt w tym może pomóc - tyle tylko, że PIC'iów nie znam i nic na nich robić nie chcę. Ale AVR'ki jak najbardziej - jakiś ATmega sobie z tym poradzi :D

Pozdrawiam!

Marcin "Max" G.

Ps.: Mariuszu, na Elektrodzie masz nick "ele mid" - skrót od czego to jest? ;) Mój "max_gg" NIE jest związany z GG :D

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 19 kwie 2006, 20:31

marcing pisze:No ale części to nie wszystko - muszę jeszcze rozwiązać problemy software'owo-sprzętowe, czyli po prostu rozgryźć sposób komunikacji "w sieci".
A ten projekt w tym może pomóc - tyle tylko, że PIC'iów nie znam i nic na nich robić nie chcę.
Podpisuję się pod słowami kolegi, w PICach mi również brakuje doświadczenia, a nie za bardzo jest czas by zabierać się teraz za PIC'e od odstaw :idea:

Trudne by to pewnie nie było, ale czasu, bez wątpienia, zabrało by sporo...

[ Dodano: 19-04-2006, 21:34 ]
marcing pisze:Ps.: Mariuszu, na Elektrodzie masz nick "ele mid" - skrót od czego to jest? ;) Mój "max_gg" NIE jest związany z GG :D
Dawne dzieje ;). Chętnie bym go zmienił, tyle, że nie ma takiej opcji w profilu forum EP i Elektrody :(
A ten "ele mid" to ciągnął się za mną od czasów, kiedy byłem małolatem. Jak widać, od dawna, wszystko wiązało się u mnie z ele-ktroniką ;)

ODPOWIEDZ