Witam
Mam taki problem po wgraniu programu do atmegi 8 i weryfikacji pokazuje błąd.Próbowałem Bascomem i PonyProgiem 2000 z takim samym skutkiem.Czy ktoś miał taki problem lub wie co z tym zrobić.
Pozdrawiam krawy1
Problem z zaprogramowaniem atmegi
A moze on sie po prostu w ogole nie zaprogramowal? Dlatego nie moze zweryfikowac:). W pierwszym etapie programator wysyla dane, a dopiero pozniej sprawdza, czy zostaly wlasciwie zapisane (proces weryfikacji). Jezeli blad weryfikacji wystapil w adresie 0 (zero), to najpewniej nic nie zostalo zapisane w ukladzie. Powodow moze byc kilka i trudno tak na odleglosc dociec przyczyny, moge podsunac kilka sugestii:
* wszystkie kable kontaktuja? Sprawdz dokladnie omomierzem
* nie podlaczyles wtyczki programatora odwrotnie?
* ustawienia w programie sa wlasciwe ? (model programatora)
* ATmega8 nie jest uszkodzony? Warto miec zawsze drugi uklad do sprawdzenia
* czy do portow SCK, MISO, MOSI i RESET nie jest dolaczone zadne urzadzenie? MOze to blokowac linie i unimozliwic programowanie, wtedy trzeba uklad zapisac poza docelowa plytka
* jezeli sam robiles programator - przyjrzyj mu sie krytycznym okiem, zgadza sie ze schematem? NIe ma bledow na druku ?
Moge Ci powiedzeic z wlasnego doswiadczenia, ze rozwiazywanie problemow typu "czemu to nie dziala, a powinno" jest chlebem powszednim w tym fachu
. Nie zniechecaj sie, tylko dokladnie wszystko przeanalizuj i sprawdz 
* wszystkie kable kontaktuja? Sprawdz dokladnie omomierzem
* nie podlaczyles wtyczki programatora odwrotnie?
* ustawienia w programie sa wlasciwe ? (model programatora)
* ATmega8 nie jest uszkodzony? Warto miec zawsze drugi uklad do sprawdzenia
* czy do portow SCK, MISO, MOSI i RESET nie jest dolaczone zadne urzadzenie? MOze to blokowac linie i unimozliwic programowanie, wtedy trzeba uklad zapisac poza docelowa plytka
* jezeli sam robiles programator - przyjrzyj mu sie krytycznym okiem, zgadza sie ze schematem? NIe ma bledow na druku ?
Moge Ci powiedzeic z wlasnego doswiadczenia, ze rozwiazywanie problemow typu "czemu to nie dziala, a powinno" jest chlebem powszednim w tym fachu
Miałem podobną sytuację. Układ był prawidłowo identyfikowany a jego programowanie nie kończyło się pomyśle. Sytuacja ta zdarzyła się w dwóch (różnych) przypadkach:
1. Do jednej z linii programujących (nie pamiętam już której) podłączony był odbiornik 1wire DS1820. Powodował on błędy transmisji, jednak nie dawało się tego odczóc podczas identyfikacji układu.
2. Układ niepodłączony do zasilania. Zasilanie przepływające przez końcówki programatora (najprawdopodobniej przez diody zabezpieczające wejścia) było wystarczające do komunikacji z procesorem po SPI ale brakowało już prądu do wykonania zapisu w pamięci FLASH.
Może któreś z tych doświadczeń pomoże w Twoim przypadku...
1. Do jednej z linii programujących (nie pamiętam już której) podłączony był odbiornik 1wire DS1820. Powodował on błędy transmisji, jednak nie dawało się tego odczóc podczas identyfikacji układu.
2. Układ niepodłączony do zasilania. Zasilanie przepływające przez końcówki programatora (najprawdopodobniej przez diody zabezpieczające wejścia) było wystarczające do komunikacji z procesorem po SPI ale brakowało już prądu do wykonania zapisu w pamięci FLASH.
Może któreś z tych doświadczeń pomoże w Twoim przypadku...
Problem z zaprogramowaniem atmegi
Witam
Udało mi się zaprogramować atmege ale pojawił sie nowy problem.Otóż mam problem z wyświetlaniem ,po właczeniu układu w stanie czuwania wyświetlane są wszystkie 32 kwadraty a po właczeniu zasilania kwadraty widać dalej a napisy widać tylko z dużego kąta.Co może być powodem jakieś przebićia na płytce,może zadługi kabel między płytką a wyświetłaczem a może uszkodzony wyświetlacz.Załączam zdjęcie z ukosa włączonego układu.
Udało mi się zaprogramować atmege ale pojawił sie nowy problem.Otóż mam problem z wyświetlaniem ,po właczeniu układu w stanie czuwania wyświetlane są wszystkie 32 kwadraty a po właczeniu zasilania kwadraty widać dalej a napisy widać tylko z dużego kąta.Co może być powodem jakieś przebićia na płytce,może zadługi kabel między płytką a wyświetłaczem a może uszkodzony wyświetlacz.Załączam zdjęcie z ukosa włączonego układu.
- Załączniki
-
- Włączony z ukosa.gif
- (198.06 KiB) Pobrany 272 razy