problem z zasilaniem LCD na at8L

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
nasiono
-

problem z zasilaniem LCD na at8L

Post autor: nasiono » 22 mar 2006, 13:07

Witam.
Mam taki właśnie problem, że gdy mam podpięty lcd(KS0066 kompatybilny z HD44780) do atmegi8L i to wszystko zasilam z 3.3V przez LM1117T który ma wydajność 800mA nie pojawia się nic na wyświetlaczu ale procek da sie programować. Gdy podepne to wszystko do 5V wszystko normalnie się wyświetla i chodzi jak powinno.Próbowalem też zasilić z bateryjki od komórki i chociaż się wyświetla co powinno to jednak robi to z dużym opuźnieniem i jest słabo widoczne.
Dodam tylko, że wedłóg not wyświetlacza powinien już chulać od 2.7 V więc wszystko powinno grać a jednak tak nie jest. Zasilania procka i LCD są połączone równolegle, a kontrast wyświetlacza jest podłączony bezpośrednio do masy.
Proc chodzi na wewnętrznym zegarze 1 MHZ.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 22 mar 2006, 20:05

Nie znam dokładnie tego wyświetlacza, ale przy niskich napięciach zasilania może okazać się, że wymagane jest ujemne napięcie do wysterowania kontrastu.

nasiono
-

Post autor: nasiono » 23 mar 2006, 9:42

Dzięki za odpowiedź.Pomyslałem jednak że na początek wystarczy jak zmienie komunikacje między prockiem a wyśw. na 4 bitową jednostronną dzięki czemu będze mógł zasilić go tymczasowo z 5 V a cpu z 3.3V potem pewnie spróbuje manewru z ujemnym napięciem. Pozdrawiam

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 23 mar 2006, 10:00

miałam (mam?) podobny problem - tylko że lpc2106 i LCD.... ARM-ik działa na 3.3V....
a może tak: skoro moduł LCD akceptuje poziomy logiczne z procesora, a problem jest
tylko z kontrastem i szybkością reakcji - to wstaw jakąś małą przetworniczkę 3.3 :arrow: 5 tylko dla LCD,
takie układy robi Analog Devices, możesz zamówić sample....o, coś takiego:
:arrow: http://www.analog.com/en/prod/0,,766_81 ... %2C00.html
i cała tabelka:
:arrow: http://www.analog.com/en/subCat/0,2879, ... 5F,00.html

ODPOWIEDZ