witam, ciagle walcze ATmega8 (PDIP) i nic. mam 2 i ciagle ten sam efekt. avr not responding. no i nie znam przyczyny co jest nie tak. wiec pomozcie moze odpowiedz na ktores z pytan mnie naprowadzi na to co robie nie tak. nie wiem czy to programator czy trafilem na niesprawne uC czy moze port LPT1 mam spalony i nawet o tym nie wiem.
1) czy jest jakis sposob aby sprawdzic czy uC, w tym wypadku ATmega8, jest jeszcze sprawny?
2) jak mozna sprawdzic czy podczas programowania programatorem moc sygnalow jest wystarczajaca? chodzi mi o dł kabla i takie tam.
3) czy mozna w jakis sposob stwierdzic poprawnosc przebiegu programowania? w sensie podpiac sie miernikiem i fizycznie zobaczyc ze cos sie dzieje i to cos jest ok?
4) nie wiem czy moze mi sie to do czegos przydac ale jakie powinny byc napiecia na wyjsciu programatora chodzi mi o mosi miso sck reset. moze cos z moim programatorem jest nie teges.
5) czy dobrze rozumiem ze wyjscia mosi miso sck reset na programatorze trzeba podpiac pod, odpowiednio piny PB3, PB4, PB5, PC6 na uC?
6) probowalem juz podlaczac zasilanie z programatora i z zasilacza do Vcc a czy musi byc jakies zasilanie na AVcc ?