problem z fusami w atmega8
problem z fusami w atmega8
Jak przywrocic pierwotne ustawienia fusebitow w atmega8 (i ew. attiny 2323), w atmega8L zmieniem w fusach na wewnetrzny oscylator RC 8MHz i od tej pory procka mi bascom nie wykrywa, wyskakuje komunikat "Could not identify chip with ID:3E9307". Chcialbym przywrocic stare ustawienia fusow, jak to zrobic jesli mi procka nie wykrywa ?
Czy mozesz mi polecic jakis dobry programator rownolegly ? czy ten z EDW do 2051 nadaje sie do AVR ?
Podlaczylem syg zegarowy z osobnego generatora, procek dalej nie daje oznak zycia (podalem mu 750kHz) najpiewr na pin 4, potem na 5(attiny2313-tutaj przez przypadek ustawilem zewnetrzny zegar w fusach)Czy na dobre piny podaje sygnał? Czy musze wylutowac rezonator od koncowek 4 i 5? jakie napiecie powinien miec ten sygnal? ;
Z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam;Wesołych Świąt
Podlaczylem syg zegarowy z osobnego generatora, procek dalej nie daje oznak zycia (podalem mu 750kHz) najpiewr na pin 4, potem na 5(attiny2313-tutaj przez przypadek ustawilem zewnetrzny zegar w fusach)Czy na dobre piny podaje sygnał? Czy musze wylutowac rezonator od koncowek 4 i 5? jakie napiecie powinien miec ten sygnal? ;
Z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam;Wesołych Świąt