Problem komunikacji RS232

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Problem komunikacji RS232

Post autor: c4v2 » 22 lis 2005, 15:54

Niemogę uzyskac poprawnej transmisji między PC (RS232) a płytką uruchomieniową ZL2AVR (Atmega8). Transmisja jest ale błędna. W oknie terminal emulator po wykonamu instrukcji Print "Podaj wartosc I ", nie jest wyświetlane: Podaj wartosc I, tylko çççççççççççççççççççççççççç. Po naciśnięciu klawisza numerycznego na klawiatórze PC wyświetlane jest ç. Parametry transmisji w obu urzadzeniach są zgodne i "błąd od kwarcu" wynosi 0.16% więc chyba jest wszystko w pożądku a jednak nie działa. Kabelek łączący PC z systemem mikroprocesorowym sprawdzałem wielokrotnie, a może żle sprawdzałem? Może to uszkodzony serial (ale oba naraz COM1 i COM2) w pececie bo w płytce uruchomieniowej ZL2AVR max 232 zmienialem i nie dało to żadnych rezultatów. A może to jakiś bląd w programie Terminal Emulator? Pomocy!

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 22 lis 2005, 18:15

Sprawdź konfigurację procesora - fusy. Czy procesor nie działa na wewnętrznym zegarze? Czy nie jest włączony przypadkiem wewnętrzny dzielnik częstotliwości?

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 22 lis 2005, 19:08

Sprawdziłem konfigurację procesora - fusy. I procesor miał ustawioy wewnetrzny zegar RC.
Zmieniłem konfiguracje na zewnętrzny XTAL i wszystko działa!
Dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ