AVR vs STM32 (wydzielone z wątku „Może czas zmienić nazwe forum?”)

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
es2
Użytkownik

Re: AVR vs STM32 (wydzielone z wątku „Może czas zmienić nazwe forum?”)

Post autor: es2 » 09 kwie 2022, 13:41

pbu pisze: ↑
09 kwie 2022, 13:04
a tam gdzie wystarczy Attiny, nie ma potrzeby używania STM32
Oczywiście!
Zamiast taniego STM32 "warto" użyc drogiego AVR, na którego program będzie pisany dłużej (czyli drożej) niż na STM32.

NIGDY nie realizowałeś POWAŻNYCH komercyjnych projektów!
Jesteś jak dziecko w piaskownicy!
Jak "dorośniesz" to pokonwersujemy, teraz, biorąc pod uwagę brak Twojej wiedzy, nie ma to sensu!

PS
Chciałem napisać, pokaz swój najpoważniejszy projekt ale znam odpowiedź - Ty nic nie będziesz pokazywał. Jak masz rozmowę kwalifikacyjną to też nic nie pokazujesz?

pbu
-

Post autor: pbu » 09 kwie 2022, 13:46

Jak na razie to sam wykazałeś się brakiem wiedzy o raspberry i mikroprocesorach.
Oczywiście nie jest to problem, nikt nie może znać się na wszystkim, trzeba jednak znać swoje ograniczenia.

A co do drogości / taniości - to najtańsze jest to co już mam, więc nawet najtańszy STM32, który dopiero muszę zamówić będzie mnie kosztował więcej niż ATTiny, który mam w szufladzie... Jak zawsze punkt widzenia zależy zawsze od punktu siedzenia :)

pbu
-

Post autor: pbu » 09 kwie 2022, 13:48

A co do rozmów o pracę to dziękuję, chwilowo nie szukam nowego zajęcia. Chociaż jak nazwa wskazuje rozmowa to rozmowa, nie trzeba podczas niej niczego pokazywać - no chyba że się nie ma nic sensownego do powiedzenia.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 09 kwie 2022, 16:59

09 kwie 2022, 13:46
Jak na razie to sam wykazałeś się brakiem wiedzy o raspberry i mikroprocesorach.
Oczywiście nie jest to problem, nikt nie może znać się na wszystkim, trzeba jednak znać swoje ograniczenia.

A co do drogości / taniości - to najtańsze jest to co już mam, więc nawet najtańszy STM32, który dopiero muszę zamówić będzie mnie kosztował więcej niż ATTiny, który mam w szufladzie... Jak zawsze punkt widzenia zależy zawsze od punktu siedzenia :)
Ile milionów tych AVR masz w szufladzie?

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 09 kwie 2022, 16:59

09 kwie 2022, 13:48
A co do rozmów o pracę to dziękuję, chwilowo nie szukam nowego zajęcia. Chociaż jak nazwa wskazuje rozmowa to rozmowa, nie trzeba podczas niej niczego pokazywać - no chyba że się nie ma nic sensownego do powiedzenia.
Szkoda mojej klawiatury na konwersacje z "amatorskim amatorem".

pbu
-

Post autor: pbu » 09 kwie 2022, 17:13

es2 pisze: ↑
09 kwie 2022, 16:59
Nie oceniaj wszystkich według siebie.
Na tym forum, jak i na większości innych, znajdziesz osoby o większym ode mnie doświadczeniu, ale i mające o wiele większą wiedzę i doświadczenie od Ciebie. Porównywanie nie ma sensu - jeśli dyskutujemy o różnicach między AVR, a STM32 to trzymajmy się faktów, bez osobistych wycieczek.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 09 kwie 2022, 17:45

09 kwie 2022, 17:13
09 kwie 2022, 16:59
Nie oceniaj wszystkich według siebie.
Na tym forum, jak i na większości innych, znajdziesz osoby o większym ode mnie doświadczeniu, ale i mające o wiele większą wiedzę i doświadczenie od Ciebie. Porównywanie nie ma sensu - jeśli dyskutujemy o różnicach między AVR, a STM32 to trzymajmy się faktów, bez osobistych wycieczek.
OK, według Ciebie, uC bez DMA (droższy) jest lepszy od tego z DMA (tańszy)?
Uzasadnij dlaczego!

pbu
-

Post autor: pbu » 09 kwie 2022, 17:57

Napisałem wcześniej - AVR który już mam jest dla mnie tańszy niż STM32, który dopiero muszę kupić. Nie mówimy tutaj o produkcji, milionach sztuk itd. To forum jak i EdW są chyba poświęcone amatorom, więc z takiej perspektywy wypadałoby patrzeć. Najpierw trzeba określić co potrzebujemy - DMA nie zawsze jest niezbędne, jeśli attiny wystarczy to po co komplikować sobie życie.
Równie dobrze można powiedzieć, że STM32 nie obsługuje powiedzmy PCI, więc jest zupełnie do niczego i tylko układy mające wsparcie dla tej magistrali są warte uwagi.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 10 kwie 2022, 9:51

09 kwie 2022, 17:57
Napisałem wcześniej - AVR który już mam jest dla mnie tańszy niż STM32, który dopiero muszę kupić.
A ja muszę kupić KOSZTOWNEGO Attiny "szytegoy na miarę". Do tego debuger za ok 500.
Twoja inwestycja to TANI STM32 i BARDZO TANI (poniżej 20zł) debuger.

Nie mówimy tutaj o produkcji, milionach sztuk itd.
Skala produkcji jest drugorzędna. Najwyższy koszt to zaprojektowanie urządzenia, napisanie softu na niego i przetestowanie.

To forum jak i EdW są chyba poświęcone amatorom, więc z takiej perspektywy wypadałoby patrzeć. Najpierw trzeba określić co potrzebujemy - DMA nie zawsze jest niezbędne, jeśli attiny wystarczy to po co komplikować sobie życie.
AVR nie mają DMA (pomijam Xmega ale są koszmarnie drogie i mają mało RAM przez co DMA wykorzystywane jest w niewielkim stopniu) i użytkownicy nawet nie widzą do czego ono służy.
Czy jest niepotrzebne?
Nader często widzę SPI pracujące w maksymalnym zegarem. Jaką realną prędkość transmisji po SPI można osiągnąć w AVR.

Równie dobrze można powiedzieć, że STM32 nie obsługuje powiedzmy PCI,
Który AVR obsługuje PCI?
Czy jesteś pewny, że STM32 nie obsłuży PCI?

pbu
-

Post autor: pbu » 10 kwie 2022, 10:01

10 kwie 2022, 9:51
Skala produkcji jest drugorzędna. Najwyższy koszt to zaprojektowanie urządzenia, napisanie softu na niego i przetestowanie.
Mało wiesz o produkcji seryjnej, ale tutaj rozmawiamy o urządzeniach amatorskich, więc kosztami raczej nie trzeba się przejmować. Czy układ kosztuje 20zł, czy 200zł nie ma znaczenia - jeśli pozwoli czegoś się nauczyć, albo po prostu miło spędzić czas będzie to i tak udana inwestycja.
AVR nie mają DMA (pomijam Xmega ale są koszmarnie drogie i mają mało RAM przez co DMA wykorzystywane jest w niewielkim stopniu) i użytkownicy nawet nie widzą do czego ono służy.
Czy jest niepotrzebne?
Nader często widzę SPI pracujące w maksymalnym zegarem. Jaką realną prędkość transmisji po SPI można osiągnąć w AVR.
Zarówno DMA, jak i szybkie SPI bywa potrzebne, ale nie zawsze. Nie ma więc sensu generalizować pisząc, że AVR się nie nadaje - najpierw trzeba widzieć do czego, a później wybierać rozwiązanie, nie odwrotnie.
Który AVR obsługuje PCI?
Nie napisałem, że AVR obsłuży PCI, ale zawsze można wybrać interfejs, którego nie mają STM32 i stwierdzić, że te układy do niczego się nie nadają.
Akurat chodziło mi o PCIe, wersja co najmniej 2.0 - nie słyszałem o STM32 z obsługą tego interfejsu, ale chętnie się dowiem o takim układzie.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 10 kwie 2022, 10:11

10 kwie 2022, 10:01
10 kwie 2022, 9:51
Mało wiesz o produkcji seryjnej,
Czyli te dziesiątki urządzeń, które zaprojektowałem do produkcji seryjnej to jakaś pomyłka?
Ile urządzeń zaprojektowałeś do produkcji seryjnej?

ale tutaj rozmawiamy o urządzeniach amatorskich, więc kosztami raczej nie trzeba się przejmować. Czy układ kosztuje 20zł, czy 200zł nie ma znaczenia - jeśli pozwoli czegoś się nauczyć, albo po prostu miło spędzić czas będzie to i tak udana inwestycja.
Miło spędzić czas z AVR. Żarty sobie robisz? Męczenie się z ułomnościami zarówno sprzętu jak i kompilatora to miło spędzony czas? Jesteś masochistą?
Pewnie znasz TYLKO AVR i bronisz ich zaciekle. Poznaj kilkanaście rodzin uC to będziemy mogli dyskutować, bo jak nie znasz nic poza AVR to dyskusja NIE MA SENSU!
Pakarz swoje projekty na uC/CPU innym niż AVR.

Czy jest niepotrzebne?
Zarówno DMA, jak i szybkie SPI bywa potrzebne, ale nie zawsze. Nie ma więc sensu generalizować pisząc, że AVR się nie nadaje - najpierw trzeba widzieć do czego, a później wybierać rozwiązanie, nie odwrotnie.
Jesteś z PiS? Odpowiedź nie na temat! Pytałem wyraźnie, jaki max transfer po SPI uzyskasz na AVR.

Który AVR obsługuje PCI?
Nie napisałem, że AVR obsłuży PCI, ale zawsze można wybrać interfejs, którego nie mają STM32 i stwierdzić, że te układy do niczego się nie nadają.
Akurat chodziło mi o PCIe, wersja co najmniej 2.0 - nie słyszałem o STM32 z obsługą tego interfejsu, ale chętnie się dowiem o takim układzie.
[/quote]
Teraz nagle zmieniasz PCI na PCIe. Postępujesz jak "rasowy" PiS-owiec!

pbu
-

Post autor: pbu » 10 kwie 2022, 10:17

Właśnie udowodniłeś, że nie masz doświadczenia z urządzeniami produkowanymi seryjnie - wiedziałbyś, że nie są projektowane przez jedną osobę, więć pytanie ile "zaprojektowałeś" jest bez sensu. W każdym razie w przypadku faktycznie wielkoseryjnej produkcji, koszty opracowania urządzenia rozkładają się i są mniej istotne niż koszty produkcji.

A co do reszty zaczepek i nawiązań politycznych... wydaje mi się, że masz problem i powinieneś udać się po pomoc do specjalisty, forum dotyczące elektroniki amatorskiej tutaj raczej nie pomoże.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 10 kwie 2022, 10:22

10 kwie 2022, 10:17
Właśnie udowodniłeś, że nie masz doświadczenia z urządzeniami produkowanymi seryjnie - wiedziałbyś, że nie są projektowane przez jedną osobę, więć pytanie ile "zaprojektowałeś" jest bez sensu.
Mało wiesz! Może to zrobić jedna osoba ale nie lamer, znający tylko jeden uC.

Znasz tylko AVR! ja znam więcej, tak na początek: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic ... ml#4445714
Zbudowałeś CHOĆ JEDEN system z CPU? Pokaż go.

pbu
-

Post autor: pbu » 10 kwie 2022, 10:32

Nie rozumiem skąd te pytania o doświadczenie zawodowe - to nie ma związku z dyskusją.
Musisz zrozumieć, że inni też mają doświadczenie w projektowaniu i programowaniu. Może mniejsze, może większe - to bez znaczenia. W internecie spotkasz zarówno osoby mające mniejsze od Ciebie doświadczenie, jak i takie, które mają o wiele większe doświadczenie i wiedzę. Nie ma sensu sobie nic pokazywać i porównywać co kto ma większe...
A jeśli tak próbujesz leczyć kompleksy, to jak napisałem wcześniej, potrzebujesz pomocy specjalisty, a nie forum.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 10 kwie 2022, 10:40

10 kwie 2022, 10:32
Nie rozumiem skąd te pytania o doświadczenie zawodowe - to nie ma związku z dyskusją.
Musisz zrozumieć, że inni też mają doświadczenie w projektowaniu i programowaniu. Może mniejsze, może większe - to bez znaczenia.
Znasz jeden uC i wydaje Ci się, że "zjadłeś wszystkie rozumy". Ile znasz uC/CPU? Ile konstrukcji amatorskich zaprojektowałeś? W ilu czasopismach i ile konstrukcji zaprezentowałeś?

O moich amatorskich konstrukcjach możesz poczytać na:
http://er-mik.prv.pl/projekty_avt.php
i
http://er-mik.prv.pl/projekty_edw.php

Pokaż swoje konstrukcje, nawet jak to "Srajduino" czy AVR.
Da się je przyrównać do moich (konstrukcje na AVR):
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic ... l#16727633
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic ... l#16729540

Chyba, że chcesz się porównywać do STM32:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3657281.html

A AVR uC w obudowie 8-pin zrobisz taki miernik:
https://youtu.be/nLZmSm1AhsA?list=PLdtk ... 1JJWrYmrAc
?
Pokaż najbardziej zaawansowaną konstrukcję na uC w obudowie 8-pin na Twoim JEDYNYM uC. Potrafi choćby to:
https://www.youtube.com/watch?v=Dbag9iwVo7Q
mimo, że AVR będzie droższy od STM32?

PS

Dyskutowanie ze mną o wyższości jednych uC/CPU na innymi nie ma sensu. Znam tak egzotyczne rozwiązania jak Z8, o których pewnie nawet ne słyszałeś a tym bardziej nie używałeś a Ty, znasz pewnie tylko AVR. Znam (znałem) doskonale AVR i praktycznie nie ma możliwości aby mnie czymś zaskoczyć. Znam STM32 (o których pewnie tylko słyszałeś i to mity od AVR-owców). Ja używam ich na co dzień zarówno w konstrukcjach profesjonalnych jak i amatorskich.

Budowałem systemy na CPU: 6502, Z-80, MC680x0, ColdFire,
uC: 8051, z8, PIC, AVR, LPC, STM32.
Teraz implementuję uC w FPGA. Jest to o tyle łatwe, że zaczynałem od GAL (CUPL) później CPLD (Mac Plus+).
O jakich rozwiązaniach chcesz podyskutować?

ODPOWIEDZ