ZAPIS DO EEPROM-U PRZY WYŁĄCZENIU ZASILANIA

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
basman123
-

ZAPIS DO EEPROM-U PRZY WYŁĄCZENIU ZASILANIA

Post autor: basman123 » 06 lis 2005, 12:23

Witam !
Tak, jak w temacie mam problem jak to "ugryźć" - i czy to wogóle da się wykonać, aby zawsze przy wyłączeniu procka ważne dane były zapisywane w pamięci.
Jak na razie rozwiązałem sprawę w trochę skomplikowany sposób:
jeżeli po naciśnięciu klawisza nastąpi ok. 60 sek. spokoju ( braku zmainy stanu ) to następuje zapis, ale tylko PO naciśnięciu klawisza, jeżlei nie był naciskany to w pamięci będą stare dane.
Wszystko działa dość dobrze, jednak chciałbym rozwiązać to w sposób elegancki - próbowałem próbkowac stan jednego portu, ale to nie to - raz zapis był, raz nie.
Jeżeli macie jakieś doświadczenia w/w temacie prodszę o rady.
Programuję w bascomie ( ver. 1.11.7.9 ), procek to ATMega8, układ to sterownik wzmacniacza audio z wyświetlaczem led, programuję przez Simply Programmer.
Z fusebits już sobie poradziłęm :D i teraz nie potrzebuje nawet kwarcu...Ale ile nocy to trwało....
Pozdr.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 lis 2005, 13:43

Mój pomysł to zrobić taki myk jak na schemacie (ahh, ten paint :P ). Jak wyłączysz zasilanie tranzystor przestaje przewodzić i na pinie procka pojawia się stan 1 - wtedy następuje zapis. Kondensator dostarcza zasilania prockowi na czas zapisu.
Załączniki
pomysl.JPG
pomysl.JPG (6.13 KiB) Przejrzano 5054 razy

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 06 lis 2005, 15:42

a tu troszke prosciej...
Załączniki
schemat.GIF
(2.52 KiB) Pobrany 2909 razy

basman123
-

Post autor: basman123 » 06 lis 2005, 16:31

Wielkie dzięki - też myślałem nad jakimś "aktywnym" sposobem - jak czas pozwoli to zacznę jeszcze dzisiaj próbować :D .
Pozdr.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 lis 2005, 17:29

@passage - jednak lepiej z przyzwoitości nie rozdzielać masy :wink:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 12 lis 2005, 17:51

Problem w tym czy czas podtrzymania będzie na tyle długi, by całość danych dało się zapisać. Pamiętajcie, że zapis do EEPROM jest baaaaardzo długi.

A może z innej strony. Niech przy każdej zmianie dowolnego parametru (głośność, ton, balans, źródło) zapisuje jego aktualny stan. Chyba nie zmieniasz aż tak często poszczególnych opcji by gwarantowana ilość cykli zapisu EEPROM - żywotność - została momentalnie wyczerpana.

basman123
-

Post autor: basman123 » 12 lis 2005, 18:03

>>ZbeeGe
Właśnie tak się nie robi - jak sobie policzysz, można przez godzinę słuchania zmienić głośność i 100 razy - wszystko zalerzy kto słucha, z czego ( różne poziomy, jeden utwór głośniej inny ciszej itd ). Zapis ma trwałość ok 100 000 razy, czyli po 1000 godzin mogą być kłopoty :evil: .
Dlatego lepszym wyjśćem jest moje dotychczasowe - zapis z opóźnieniem, lub najlepszym zapis tylko przy wyłączeniu zasilania - ne razie mam inne prace i jeszzce tego nie "ugryzłem".
Ale już wkrótce :D .
Pozdr. i dzięki za wszystkie odpowiedzi !

ODPOWIEDZ