Problem z AT89S51

To forum jest dla wszystkich pasjonatów wiecznie młodych mikrokontrolerów '51. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Problem z AT89S51

Post autor: kaliska5 » 21 maja 2010, 21:50

Witam. Próbuję od kilku dni zmusić ten procesor by współpracował ze mną i już nie mam siły. Próbuje go programować przez stk200 mogę bez problemu zczytac sygnaturę , fuse bity, program z procesora ale za żadne skarby nie mogę nic zapisać. Złożyłem nawet najprostszy kabelek bez rezystorów pod lpt i ta sama sytuacja. Czy ktos wie co sie dzieje i w jaki sposób zaprogramować ten procesor ? Jest to S51 wiec ma możliwość programowania ISP.Pozdrawiam.

Pepson
-

Post autor: Pepson » 23 maja 2010, 20:01

Witam

Bardzo mie to zaintrygowało
mogę bez problemu zczytac sygnaturę , fuse bity, program z procesora ale za żadne skarby nie mogę nic zapisać.
Jeżeli nie możesz nic zapisać do pamięci procesora, to co z niego zczytujesz?
jakie fuse bity? (poza bitami zabezpiecząjacymi o innych nie słyszałem w 89S51)
Może program się zapisuje, ale nie wykonuje?
Jeżeli tak, to może robisz oklepany błąd, który często się popełnia
na początku zabawy z '51
Po prostu nie można zapomnieć o podaniu stanu wysokiego na pin EA
jest to konieczne do przełączenia procesora na pracę z wewnętrzną pamięcią programu

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 23 maja 2010, 20:57

Z tym problemem juz sie uporałem. Z procesora odczytywałem same FF czyli nic nie zapisane. Linia EA była podciągnięta do + . Nie wiem co się dzieje ale dopiero za 4-5 razem zaskakuje i wgrywa program , wkurzające ale dobrze ze chociaż jako tako działa.Z tymi fuse bitami to mała pomyłka z AVR

Pepson
-

Post autor: Pepson » 23 maja 2010, 23:14

Coś musi być nie tak
Te procesory programują mi się bez problemów
Może masz kiepskie zasilanie(np. brak kondensatorów odsprzęgających)

Jakiego programu używasz?
Ja używam ISP-Flash Programmer Version3.0
Co prawda jest bardzo skromny, ale skuteczny w 100%

Awatar użytkownika
mdm150
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mdm150 » 24 maja 2010, 12:33

Pod jakim systemem pracujesz? Jeśli pod win xp to normalka że ciężko wgrać soft przez lpt. pod win98se nie ma takich problemów. Wiem bo na win xp się przejechałem niejednokrotnie.

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 24 maja 2010, 14:48

Cały czas siedzę na Ubuntu spodobał mi sie ten system tylko na windę wchodzę tylko dla '51. Może zna ktoś program pod Ubuntu którym mógłbym wrzucić program do AT89S51/52 ??

ODPOWIEDZ