Odczekania określonej ilości milisekund

To forum jest dla wszystkich pasjonatów wiecznie młodych mikrokontrolerów '51. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Kuna
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 26 lip 2008, 11:03
Lokalizacja: w-wa

Odczekania określonej ilości milisekund

Post autor: Kuna » 19 lut 2009, 15:57

Witam, przeczytałem artykuł w 'kopalni skarbów' o timerach T0, T1 w 8051.
Jednak nie ma tam żadnego przykladu praktycznego obluzenia tego licznika.

Czy moglby ktos napisac, jak wykorzystujac timer napisac funkcje
void Odczekaj_Jakis_Czas(int liczba_milisekund); ?

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 19 lut 2009, 16:16

Bodajże LCALL WAIT_100MS i to zapętlasz nx100ms razy

Kuna
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 26 lip 2008, 11:03
Lokalizacja: w-wa

Post autor: Kuna » 19 lut 2009, 17:50

Czyli nie uzywac timera tylko zrobic to pętlą? te 'n' to czestotliwosc kwarcu?

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 19 lut 2009, 17:53

Nie, n to mnożnik, np chcesz odczekać 1s to dajesz 10 razy LCALL WAIT_100MS

Kuna
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 26 lip 2008, 11:03
Lokalizacja: w-wa

Post autor: Kuna » 19 lut 2009, 20:21

Czy ktos mogl by podac przykladowy kod w C obslugi wyswietlacza LCD w trybie 4 bitowym?

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 21 lip 2006, 11:23
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 19 lut 2009, 21:37

Poszukaj sobie po necie. Bez problemu powinieneś znaleźć jakiś gotowiec.

alaris
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 21 lut 2006, 14:56
Lokalizacja: Gorzow/Poznan

Post autor: alaris » 19 lut 2009, 21:43

Luminofor pisze:Bodajże LCALL WAIT_100MS i to zapętlasz nx100ms razy
Przy zalozeniu, ze kolega pracuje z DSM-51. Bo inaczej tego nie widze...

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 19 lut 2009, 21:45

Tak, rzeczywiście, podałem kod do DSM-51, do zwykłego 8051 trzeba zrobić podwójną pętlę z tego co pamiętam, ilość obiegu pętli • czas cyklu procesora = czas odczekiwania coś w ten deseń.

Kuna
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 26 lip 2008, 11:03
Lokalizacja: w-wa

Post autor: Kuna » 19 lut 2009, 22:11

powiedzmy, ze chce wyslac cos na nozki od 5 do 7, czyli tak jakby starsza czesc bajta.

Czy w C istnieje coś w stylu HI/LOW, co mi ułatwi to zadanie, czy musze każdym bitem oddzielnie sterowac?

Jesli tak, to te wysylanie danych do lcd to wcale nei taka prosta sprawa...

ODPOWIEDZ