Witam:]
Proszę Was o radę. Chcę zacząć działać coś z mikrokontrolerami. Mialem kiedyś kilka laborek na 80c51 ale poza zajęciami nie mialem dostępu do tego układu.
Poradźcie mi jaki i skąd wziąść programator który działa z KEIL lub z BASCOM? Może polecacie jakiś inny ukladzik niż 8051.
Czym różni się 8051 od 8059?
Dzięki
Pozdrawiam
Pierwsze kroki z programowaniem
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Sugerowałbym zostawić na chwilę układy serii '51 na korzyść rodziny AVR. powodów jest kilka:
-mnóstwo przykładowych układów, gotowych i uruchomionych- w sam raz na początek
-łatwość w programowaniu- jedyne co potrzebujesz do programowania to przewód 6 żył i gniazdo CENTRONICS (BASCOM);
- łatwo dostępne i tanie procesory oraz płytki bazowe (jak na przykład AVT-3500)
niedawno Kolega Wojtek ogłaszał się na allegro ze chce takową płytkę sprzedać.
Rzecz jasna procesory 8051 tez są wykorzystywanie i nie ma powodów dla których nie powinno się ich stosować- mimo to na początek według mnie to BASCOM+AVT3500.
-mnóstwo przykładowych układów, gotowych i uruchomionych- w sam raz na początek
-łatwość w programowaniu- jedyne co potrzebujesz do programowania to przewód 6 żył i gniazdo CENTRONICS (BASCOM);
- łatwo dostępne i tanie procesory oraz płytki bazowe (jak na przykład AVT-3500)
niedawno Kolega Wojtek ogłaszał się na allegro ze chce takową płytkę sprzedać.
Rzecz jasna procesory 8051 tez są wykorzystywanie i nie ma powodów dla których nie powinno się ich stosować- mimo to na początek według mnie to BASCOM+AVT3500.
Polecam jako programator dla AVR i nie tylko PONYPROG.W Bascomie na laptopie nauczyciela nie mogłem zaprogramować a w ponyprogu dało obsłużyc się LPT.Również polecam AVR na nasze polskie realia choc sam zaczynałem od PIC(trochę trudniejsza droga ).Kup sobie płytkę z avr lub wykonaj jakis zestaw.Polecam na poczatek model ATMEGA8 tani i ma spore możliwosci.
Pozdrawiam
P.S jak bedziesz miał problemy kłopoty to smiało pytaj w tym posćie pomożemy Ci.
Pozdrawiam
P.S jak bedziesz miał problemy kłopoty to smiało pytaj w tym posćie pomożemy Ci.
-
elektronWielki
- Użytkownik
-
Merki_1988
- Użytkownik
Odgrzeje lekko temat
Szukając taniego i nieskomplikowanego programatora znalazłem takie coś:
programator
Do tego dopasowałem procka : AT89S52-24PU (In-System Prog. MC, 8KB-Flash, DIL40, RoHS)
uC
Mam pytanie czy mi to spasuje oraz czy będą mi potrzebne jeszcze jakieś rzeczy poza uc, programatorem i programem na komputer do obsługi programatora? Pomijam wiedzę bo to dośc oczywiste
Z ciekawośći zapytam również po co w programatorze te 3 diody prostownicze? Czy one sa konieczne do działania układu? (kojarze ze RS-232 działa na napieciu 12V stąd stabilizator 5V ale te diody w jakim celu?)
Szukając taniego i nieskomplikowanego programatora znalazłem takie coś:
programator
Do tego dopasowałem procka : AT89S52-24PU (In-System Prog. MC, 8KB-Flash, DIL40, RoHS)
uC
Mam pytanie czy mi to spasuje oraz czy będą mi potrzebne jeszcze jakieś rzeczy poza uc, programatorem i programem na komputer do obsługi programatora? Pomijam wiedzę bo to dośc oczywiste
Z ciekawośći zapytam również po co w programatorze te 3 diody prostownicze? Czy one sa konieczne do działania układu? (kojarze ze RS-232 działa na napieciu 12V stąd stabilizator 5V ale te diody w jakim celu?)