Bascom nie widzi AVT 2502

To forum jest dla wszystkich pasjonatów wiecznie młodych mikrokontrolerów '51. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
mrkmrk3
-
Kontakt:

Bascom nie widzi AVT 2502

Post autor: mrkmrk3 » 15 paź 2007, 17:00

Prosze Was o pomoc. Kupiłem programator AVT 2502. Łącze go z pc oryginalnym kabelkiem LPT -> Centronics. Bascoma ustawiłem "niby" zgodnie z jakimś artykułem i poradami z forum. Próbowałem programować i językiem bascom, i za pomocą pliku *.bin i nic :???: Po chwili pokazuje mi "Programmer not responding". I tu moja prośba, nakierujcie mnie co to może być, gdzie jest mój błąd, i co sprawdzić lub na co zwrócić uwage. Dzięki za każdą próbe pomocy :idea:

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 16 paź 2007, 6:25

Wspomniany programator służy do programowania układów AT89C1051, AT89C2051 i AT89C4051. Pracuje z Bascomem dla mikrokontrolerów 8051. Rozumiem, że z takim Bascomem pracujesz. Sprawdź, jakie masz układy PCF w programatorze. Są dwie odmiany. W ustawieniach programu musisz ustawić posiadany przez Ciebie typ układu. Jeśli kupiłeś zestaw do samodzielnego montażu, nie ma problemu, jeśli jednak części kompletowałeś sam, sprawdź, czy oba układy na płytce są tego samego typu. Jeśli wszystko jest ok w tych sprawach, pozostaje sprawdzić napięcie z zasilacza podłączonego do programatora oraz napięcie na układach scalonych samego programatora. Jeśli i tu wszystko będzie ok, pozostaje sprawdzić połączenia w kablu. Jeśli i tu wszystko działa, trzeba sprawdzić, czy w biosie komputera nastawy portu są prawidłowe, ewentualnie zmienić tryb pracy portu i próbować uzyskać połączenie przy każdej nastawie. Jeśli i tu nie ma efektów, pozostaje możliwość, że port komputera jest uszkodzony. Tu mała uwaga. Wszelkich podłączeń i odłączeń od portu LPT komputera należy dokonywać przy odłączonym zasilaniu komputera i urządzenia, które chcemy podłączyć/odłączyć. To stosunkowo wrażliwy na uszkodzenia port.

ODPOWIEDZ