Przerwania

To forum jest dla wszystkich pasjonatów wiecznie młodych mikrokontrolerów '51. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
ja

Przerwania

Post autor: ja » 03 lis 2005, 21:10

Witam
Mam takie pytanie. Czy po "połączeniu" odpowiedniego wejścia procesora z masą przez złącze kolektor-emiter tranzystora nastąpi przejście do obsługi przerwania ? Czy konieczne jest połączenie galwaniczne (styki włącznika lub przekażnika)?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam

...:::SQL:::...
-
Posty: 16
Rejestracja: 02 lis 2005, 17:04
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: ...:::SQL:::... » 03 lis 2005, 21:24

Tak . Do przejscia w tryb przerwania nie potrzeba 0.000*V i napięcie Ucesat będzie na pewno mniejsze niż wymagane napięcie dla stanu "0" .

Pozdrawiam :D
Życzę miłej zabawy :D

bogdan_p
-
Posty: 13
Rejestracja: 24 paź 2005, 18:00

Post autor: bogdan_p » 03 lis 2005, 21:26

właściwie tak tylko wewnętrzny rezystor podciągający może okazać się nie wystarczający , połącz kolektor do Ucc prze rezystor ok 4,7-10 kohm i oczywiście reakcja na opadające zbocze sygnału

sanwa
-
Posty: 22
Rejestracja: 20 wrz 2005, 12:59

Post autor: sanwa » 04 lis 2005, 10:58

Witam
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Czyli poniższy schemat realizuje wywołanie przerwania (wejście sterujące to B, a wejście procesora to INT)?
Pozdrawiam
Załączniki
ppedw_pyt.JPG

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 04 lis 2005, 15:57

Tak, tylko jak Bogdan napisał pamiętaj o ustawieniu na co przerwanie ma reagować (stan niski, zbocze opadające lub rosnące)

ODPOWIEDZ