miernik wiglotnosci

To forum jest dla wszystkich pasjonatów wiecznie młodych mikrokontrolerów '51. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
polo1234
-
Posty: 3
Rejestracja: 02 maja 2012, 15:48
Lokalizacja: gliwice

miernik wiglotnosci

Post autor: polo1234 » 02 maja 2012, 16:04

Witam
Chciałbym sobie zrobić miernik wilgotnoćci, który mierzy wilgotność w pomieszczeniu zamkniętym. Planuje sobie do procka podlaczyc wyswietlacz, pamiec zewn, dwa przyciski wl/wyl urządzenie oraz czujnik. Przeglądałem fora odnośnie pomiaru wilgotności, ale nigdzie nic nie znalazłem. I teraz mam pytanie jak podpiąć do procka taki czujnik np pojemnościowy, co po drodze procek-czujnik powinno sie znaleźć? A i jeszcze co do samego czujnika to o co chodzi z zakresem pomiaru np. 20-100% i dokładnością +-2%. Będzie to mój pierwszy taki projekt więc proszę o wyrozumiałość. Z góry dziekuję za naprowadzanie mnie na dobre tory.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 03 maja 2012, 0:36


keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 03 maja 2012, 8:27

polo1234 pisze:I teraz mam pytanie jak podpiąć do procka taki czujnik np pojemnościowy, co po drodze procek-czujnik powinno sie znaleźć?
Nie baw się w jakieś półśrodki z czunikiem pojemnościowy. Same kłopoty z nim. Kalibracja, tebelaryzacja, generator, prostowik filtr...

Weź gotowy i skalibrowany czujnik SHT10/SHT11 wykonany w technice MEMS.
http://www.tme.eu/dok/S/sht1.pdf
Masz odczyt wilgotności i temperatury. Możesz jedno z drugim skompensować. Wiem, że drogi ale się opłaci by się nie męczyć.

polo1234
-
Posty: 3
Rejestracja: 02 maja 2012, 15:48
Lokalizacja: gliwice

Post autor: polo1234 » 03 maja 2012, 20:52

wlasnie cena mnie przeraza, a w jaki sposob obejsc to z jakims tanim czujnikiem?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 03 maja 2012, 21:55

Tanie mają to do siebie że przy zmianie temperatury o parę stopni w krótkim czasie wyniki szaleją, miałem taki problem z kilkoma różnymi czujnikami które stosowane były w hurtowni leków- podczas cyklicznej wymiany powietrza pokazywało takie wyniki że jedynie filtr na wyjściu pomagał, różnice ponad 50% masakra.

polo1234
-
Posty: 3
Rejestracja: 02 maja 2012, 15:48
Lokalizacja: gliwice

Post autor: polo1234 » 29 maja 2012, 14:35

ok zrobione

Tiotichuan
-
Posty: 2
Rejestracja: 20 mar 2018, 16:03

Re:

Post autor: Tiotichuan » 20 mar 2018, 16:58

keruseykaryu pisze:
03 maja 2012, 8:27
Weź gotowy i skalibrowany czujnik SHT10/SHT11 wykonany w technice MEMS.
Masz odczyt wilgotności i temperatury. Możesz jedno z drugim skompensować. Wiem, że drogi ale się opłaci by się nie męczyć.
Te sensory SHT1x są nie tylko drogie, ale i przestarzałe, aktualnie wychodzą z użycia, proponuje zastosować jakiś sensor z serii SHT3x np. SHT31.

ODPOWIEDZ