Witam wszystkich mam do was pytanie a mianowicie kieruje pytanie to do osób siedzących w temacie.
Jestem uczniem technikum i dopiero zaczynam zabawe z programowaniem mikrokontrolerów w szkole uczymy sie programowac mikrokontrolery z rodziny 8051 jak narazie w jezyku c dleatego mam proźbe chciałbym kupić książke z kturej mugłbym sie nauiczyć podstaw programowania owych mikrokontrolerów i teraz decyzja którą wybrać czy książke która uczy pisania programów w c ale na kompa a nie na uC czy kupić ksiazke w stylu "Mikrokontrolery 8051 w praktyce","Podstawy programowania mikrokontrolera 8051"."Programowanie mikrokontrolerów 8051 w języku C w praktyce"."Programowanie mikrokontrolerów 8051 w języku C, pierwsze kroki" co doradzacie dla mnie czyli osoby która nigdy przedtem nie miała doczynienia z programowaniem
Którą wybrać
Witam
Najpierw powinienes odpowiedzieć sobie na pytanie: "czy chcę programowac czy tez programować muszę" Bo jeśli chcesz to polecam najpierw poćwiczyć programowanie na PC. Nauczysz się podstaw, zrozumiesz o co chodzi, później będzie Ci o wiele łatwiej poznać inne języki, lub przenieść się na inną platformę. Natomiast jeśli nauczyć się "musisz"
to polecam odrazu jakiś kurs na mikrokontrolery. Co prawda nie mogę Ci polecić żadnej ksiązki, ponieważ ja osobiście korzystam tylko z internetu. Prawda jest taka, że najpierw musisz zapoznać się z jakimś środowiskiem, poznać zasady działania procesorów, oraz podstawową składnię języka. Później będzie już z górki, wszelkie problemy pomogą Ci rozwiązać ludzie np z Tego forum ( co wcale nie oznacza, że sam nie musisz myśleć
) Poczekaj chwilkę, zaraz Ci koledzy doradzą
Pozdr.
Najpierw powinienes odpowiedzieć sobie na pytanie: "czy chcę programowac czy tez programować muszę" Bo jeśli chcesz to polecam najpierw poćwiczyć programowanie na PC. Nauczysz się podstaw, zrozumiesz o co chodzi, później będzie Ci o wiele łatwiej poznać inne języki, lub przenieść się na inną platformę. Natomiast jeśli nauczyć się "musisz"
Pozdr.