Jakbyś mógł, byłbym zainteresowany, bo, jak już gdzieś wspomniałem, również buduję komputerek na 8051 i podpatrzyłbym co nieco na inne konstrukcje.Jak by co mam całkiem dobrą dokumentację C64 i tego jak to zrobiono.
[ Dodano: 2010-12-19, 01:13 ]
Mój system będzie modułowy, będzie zawierał płytkę główną z 8051 (a w zasadzie jego któraś odmiana, może 89S8253), zatrzaskiem 74HC573, (E)EPROM na system operacyjny, RAM na zewnętrzne programy, 74HC00 do iloczynu /PSEN z /RD (z RAM również musi się dać uruchomić program) oraz MAX232 do RS-232 (do ładowania programów z PC).
Do płytki głównej będzie podłączona płytka rozszerzeń, na której będą gniazda wykonane z goldpinów na karty rozszerzeń (tak, to nie pomyłka). Karty rozszerzeń do tak naprawdę nieograniczone możliwości rozbudowy, tak jak w komputerach klasy PC. Jedną z nich będzie prosta karta muzyczna (a w zasadzie syntezator, bo sampler przy takiej ilości RAM jest niepotrzebny) na układzie SID z C64. Inną będzie uniwersalna karta I/O na układzie 82C55.
Klawiatura będzie AT (w sumie jeszcze mogę zmienić), a wyświetlaczem... i tu mam dylemat. Chcę użyć LCD z komórki, ale waham się, który użyć. Na razie mam z Nokii 3310, ale jest za mała rozdzielczość, szukam czegoś większego. Musi się to oczywiście dać uruchomić w warunkach amatorskich, więc wszelkie egzotyczne zabawki bez dokumentacji odpadają.
System operacyjny ma przypominać DOSa, ale niewykluczone, że jeszcze ulegnie zmianie, gdyż jestem jeszcze na etapie projektowania całości. Na razie opieram się na układzie zbudowanym z AVT-2250, a gdy będę miał wszystko dopracowane, wykonam własne płytki i cały układ.
[ Dodano: 2010-12-19, 01:18 ]
Myślałem też o systemie dwuprocesorowym, gdzie jeden będzie pełnił rolę CPU, a drugi GPU (tylko obsługa wyświetlacza, dane ładowałby z procesora głównego). Dzięki temu odciążyłbym znacznie główny CPU od operacji obsługi wyświetlacza. Oba na rdzeniu 8051.