Witam, chciałbym zrobić coś takiego:
Licznik T0 pracuje w trybie licznika i zlicza cykle maszynowe. Chciałbym by mógł on wyzwolić licznik T1, który pracował by w trybie zliczania impulsów. Czy da się coś takiego zrobić?
Np. T0 liczy do 100 i daje impuls, który zlicza T1. Czy da się to zrobić bez używania zewnętrznej linii?
Wyzwalanie licznika innym licznikiem
Tylko po co ?? Nigdy nie widziałem takiego przepastnego rozwiązania. Jak T0 ma zliczać cykle maszynowe, to po ty 100 cyklach zgłasza przerwanie, program zwiększa o 1 jakaś tam zmienną i po problemie. Ostatecznie T0 robi jako generator częstotliwości podzielonej przez 100 i taktuje T1, ale wtedy trzeba połączyć ze sobą odpowiednie piny CPU.
Chciałem by program był "mniejszy". Powiedzmy, że chce generować przerwanie co 1 sekundę. Normalnie muszę użyć statyczną zmienną, która zlicza ilość wystąpienia przerwania. A tak, statyczną zmienną zastąpił by drugi timer, który zliczał by przerwania.
Metoda matrixa się sprawdza - chociaż jestem zawiedziony wielkością programu. Ostatecznie w głównym liczniku robie tak:
TR1=0x01;
TR1=0x00;
i działa.
Metoda matrixa się sprawdza - chociaż jestem zawiedziony wielkością programu. Ostatecznie w głównym liczniku robie tak:
TR1=0x01;
TR1=0x00;
i działa.